23.9.16

Koristite li vi Windows 10 trgovinu?! (Rezultati)

Windows Store

Povedeni pitanjima korisnika o trgovini i univerzalnim aplikacijama želimo napraviti malu anketu koja će trajati sedam dana na pitanje da li koristite vi Windows 10 trgovinu na vašem uređaju. Napravili smo dva pitanja za anketu gdje odvajamo PC/tablete sa Windows 10 od onih uređaja sa Windows 10 Mobile tj. pametnih telefona i manjih tableta. Da pojasnimo pitanje još jednom, da li koristite vi Windows 10 trgovinu na vašem uređaju, bilo to da preuzimate nove aplikacije, muziku, filmove ili serije ili samo vršite ažuriranje postojećih aplikacija.

 

Kroz rezultate se nadamo pronaći efikasnost Microsofta u tome da i PC/tablet korisnici koriste trgovinu iako je trgovina ranije na tim uređajima bila nepotrebna uz veoma ograničeni broj aplikacija. S pojavom univerzalnih aplikacija želimo vidjeti koliko su korisnici napredovali spram Windows 8 i WP8.1 u korištenju trgovine na svojim uređajima. Rezultate ćemo predočiti nakon sedam dana.

 

 

 

Odgovorite nam i u komentarima šta najviše preuzimate ili radite u trgovini. Preuzimate li muziku, filmove ili serije pored aplikacija?!

 

Rezultati 23.09.2016.

 

Rezultati ankete o Windows 10 trgovini W10

Nakon isteka naše male ankete želimo vam predočiti rezultate ankete koji su bolji nego što smo mislili. Naime po našem mišljenju i po mišljenju mnogih drugih Windows 10 PC/tablet korisnici ne koriste mnogo trgovinu na svom uređaju, međutim prema našoj anketi 78% vas koristi Windows 10 trgovinu na svom računaru. To je daleko iznad onoga što analitičari smatraju tj. da samo 20% korisnika ili manje koristi trgovinu na svom PC/tablet uređaju.

 

Rezultati ankete o Windows 10 trgovini W10M

Za Mobile stvar je jasnija i 96% korisnika koji su bili ispitanici su rekli da koriste Windows 10 trgovinu. Iz ovih podataka se može vidjeti da je Windows 10 trgovina napredovala mnogo spram Windows 8 trgovine koju su korisnici izbjegavali i koju je manje od pola korisnika koristilo.

 

Sa pojavom univerzalnih aplikacija tj. da razvijači kôdiraju samo jednu aplikaciju, a ona se može koristiti na više “formi” kao PC, tableti, pametni telefoni, HoloLens, Xbox One i drugi uređaji kao IoT (frižideri, bankomati i drugi uređaji). rezultati ove ankete trebaju pokazati drugim razvijačima da korisnici na PC uređajima ipak koriste trgovinu.

 

Anketa nije pokazatelj koliko koji korisnik koristi zaista Windows 10 trgovinu jer pod DA odgovor spadaju i oni koji otvore trgovinu samo da ažuriraju aplikacije. Zbog toga ćemo napraviti u budućnosti još jednu anketu po pitanju koliko svako od vas ima instaliranih aplikacija iz trgovine što će pokazati stvarnu sliku korištenja Windows 10 trgovine.

 

Za sada možemo reći da je strah od Windows 10 razvijanja aplikacija neopravdan i da bi razvijači trebali uveliko razmišljati o aplikacija za sistem koji koristi danas blizu 400 miliona korisnika. Jeste prodaja Windows 10 Mobile uređaja opala, tu se nema šta uljepšati, ali razvijači nemaju izgovor da izbjegavaju svoje korisnike na Windows 10 računarima za koje sa univerzalnim aplikacijama “usput” mogu napraviti aplikaciju dostupnu i za Windows 10 Mobile. Uz ovu ogromnu masu korisnika Microsoft je prije nekoliko dana tek omogućio postavljanje i win32 programa (kao univerzalne aplikacije) u Windows 10 trgovinu što će dodatno pomoći razvijačima tih programa, a usput i razvijačima koji inače rade aplikacije da pridobiju više korisnika.

 

Adobe, Autodesk i mnoge druge kompanije su već uradile prvi korak i prave univerzalne aplikacije za Windows 10 i mi smatramo da se fobija od Windows 10 trgovine treba ukloniti, a predrasude ako je moguće oboriti. Šta vi mislite?

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar