3.9.16

Mercedes i Microsoft se udružili kako bi učinili automobile pametnijim

2017-mercedes-benz-e-class-leaked-via-car-scoops-and-auto-press_100539691_l

Na IFA konferenciji u Berlinu Microsoft i Mercedes su se udružili kako bi doveli Office u automobile (Mercedese). Office u automobilu će imati integraciju sa kontrolama u automobilu i nalaziti se u računaru tog automobila. Posjedovat će kalendar i druge funkcije koje su bitne korisnicima za biznis. Surađivat će sa mikrofonima unutar automobila tako da će te biti i u mogućnosti vršiti konferencijske pozive (vjerovatno preko Skype for business). Također će vas automobil moći navoditi do mjesta gdje imate sastanak ili upozoriti ako ste blizu nekog mjesta gdje imate zakazan sastanak.

 

IMG_1633_d848b55e-1bb9-4ccc-8dcb-62f2bb3362aa-prv

Integracija Microsoftovih servisa u Volvo vozilu

 

Na istoj konferenciji Microsoft je predstavio i suradnju sa Harman i Volvo koji će ugraditi Office365 u svoje automobile kao i Skype za konferencijske razgovore bez da morate imati SIM karticu ili sličan telefon prisutan. Osim ovoga Cortana će biti prisutna kao glavna personalna asistentica na Windowsu 10, u automobilu i reagirati pametno na glas korisnika kao što to radi na telefonima ili računarima. Microsoft još dodaje:

 

“Mi nećemo praviti vozila koja voze samostalno ali možemo omogućiti da se to ostvari kroz druge proizvođače ili kroz pomoć u upravljanju automobila. Mi možemo napraviti operativni sistem za automobile sa Office i drugim alatima. Vjerujemo da to možemo. Svaki od proizvođača je imao svoje zasebne želje, a mi smo u mogućnosti da im pomognemo”.

 

Mercedes vozila sa ovom integracijom izlaze u prvoj polovici naredne godine. Mi možemo zamisliti da će taj sistem biti baziran na Windows 10 Mobile slično kao i frižider od LG kojeg smo opisali u ovom članku i razvijači će onda moći praviti aplikacije ne samo za PC, tablete, telefone, Surface Hub, HoloLens nego i za frižidere, bankomate i automobile. Jedan Windows, jedna aplikacija za sve uređaje, to vidimo da je budućnost Windowsa. Šta vi mislite?!

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar