29.9.16

Microsoft Ignite sesija za Windows 10 Mobile i privrženost Microsofta (video)

Microsoft CEO i Adobe CEO 2

Microsoft Ignite sesija o kojoj smo pisali već gdje Microsoft prezentirao određene nove funkcije za Windows 10 Mobile (pretežno za biznis) ali uključujući i Continuum funkciju i poboljšanja oko iste. U videozapisu čujemo prezentatora koliko puta je ponovio da žele ugušiti glasine da se Microsoft povlači iz Windows 10 Mobile te da je Windows 10 Mobile možda i najvažniji dio Windowsa 10 jer kompanije. Airbnb, Spotify, UBER, Netflix su nastale na valu mobilnih tehnologija, a Microsoft želi imati mobilni operativni sistem koji će pružiti izbor na tržištu mobilnih operativnih sistema.

 

Prezentaciju su vršili Jason Whitehorn (Windows and Devices Group – Microsoft) i Alan Meeus (Windows Center of Excellence – Microsoft Services) u kojoj iznose nekoliko važnih informacija da malo utišamo sve glasine koje kruže o ponovnom navodnom “gašenju Windows 10 Mobile” ili “odustajanju Microsofta od Mobilne platforme ili mobilnih uređaja”. Citiramo šta se spominje direktno na početku prezentacije koja traje svega 43:42 i gdje tema kao što smo ranije spominjali “Otkrijte šta je slijedeće za Windows 10 Mobile telefone i tablete”.

 

Mi pravimo Windows 10 Mobile ekosistem za proizvođače koji danas već prave uređaje sa Windows 10 Mobile na ARM arhitekturi i u tome želimo ponoviti da smo zaista predani/privrženi Windows 10 Mobile operativnom sistemu usprkos svim glasinama koje kruže ovih dana i koji govore suprotno. Iako smo promijenili vlastiti portfelj sa uređajima mi značajno investiramo u Windows 10 Mobile…

 

windows 10 mobile privrzenost Microsofta

…Naravno da ćemo nastaviti da investiramo u vlastiti hardver na Windows 10 Mobile iako danas nemamo ništa da saopštimo/prezentiramo za vas…

 

Iznad na slici jasno vidimo zadnji dio koji znači:

 

“Nastavljanje investicija u drugačije/neobične uređaje iz vlastite kuće kao i ekosistem uređaja”.

 

w10m proizvođači

Današnji proizvođači Windows 10 Mobile uređaja i njihovi proizvodi nisu svugdje dostupni jer oni reguliraju sami dostupnost svojih modela. HP je globalno dostupan tamo gdje HP i želi da plasira svoj Elite x3. Proizvođači će praviti i dalje nove uređaje bazirane na našem operativnom sistemu ali ne samo pametne telefone nego i pametne uređaje koji će služiti drugačijoj primarnoj svrsi…

 

w10m industrijska primjena

…kao npr. u industrijske svrhe u obliku alata koje su bitne kako bi pokretali vaš biznis. HP je pokazao šta se može uraditi za biznis korisnike koji je napravio Elite x3 i koji može služiti kao više uređaja, tablet, laptop i telefon u jednom.

 

Continuum

 

Lumia 950 Display Dock u Continuum

Uz informacije koje smo prenosili ranije o novim značajkama Windows 10 Mobile koje Microsoft planira za Redstone 2 nadogradnju u prezentaciji se navodi i slijedeće:

 

Druga funkcija koju želimo uvesti u Continuum jeste Proximity Connect. Funkcija će služiti sa bežično spajanje na radnu/baznu stanicu iako je vaš uređaj u džepu i zaključan tako da možete odmah započeti raditi. Trenutno jeste moguće spajanje na Continuum bežično ali je potrebno aktiviranje i spajanje.

 

Također ćemo uvesti mogućnost da pokrenete Start sa Windows tipkom u Continuumu kako bi mogli započeti odmah komandu koju želite kao na Windows 10 PC.

 

Od minute 25:45 videozapisa sesije vidimo i novi Continuum u akciji (iako je još u izgradnji) koji prikazuje kako se može spojiti uređaj (pametni telefona sa Windows 10 Mobile) na eksterni monitor i ako isti podržava interakcije na dodir može se koristiti kao veći tablet ali novost je što se mogu aplikacije pokretati u prozorima kao na Windows 10 PC – ovo što vidimo pokreće Windows 10 Mobile – Lumia koju je priključio prezentator.

 

continuum novi

Pokreće pametni telefon sa Windows 10 Mobile

 

novi continuum

Prozori u Continuum načinu rada koji se mogu pomjerati, zatvarati i lijepiti kao na Windows 10 PCu.

 

novi continuum 2

Dva prozora u Continuumu otvorena i mogu se pomjerati isto kao na PCu, samo što ovaj dio sistem pokreće telefon.

 

Oko minute 33. sesija se završila i započeo je dio gdje se postavljaju pitanja iz auditorija i jedno od pitanja je bilo “kada će Microsoft predstaviti novi Windows 10 Mobile uređaj?”. Odgovor od prezentatora je jasno bio:

 

Moj šef Terry Myerson je ranije već rekao da smo privrženi Windows 10 Mobile operativnom sistemu te da će naši partneri nastaviti izdavati nove uređaje i mi (Microsoft) ćemo nastaviti da pravimo nove uređaje. Nemam ništa novo da saopštim trenutno ali Terry što je ranije rekao je istina.

 

Mi želimo ovim pokazati samo još jednom da korisnici koji su već investirali u Windows 10 Mobile i u nove uređaje, njihova investicija nije nesigurna jer Windows 10 Mobile ima jasno budućnost ispred sebe ma koliko god neki poricali to. Uz to je jasno da Microsoft ne može danas ništa izjaviti detaljno oko novih uređaja ali smo više puta čuli da će ih i dalje proizvoditi. To naravno neće biti Lumia uređaji ali Surface Phone je gdje se oni upravo kreću sa svim izjavama i postupcima zadnjih mjeseci ili godinu.

 

Je li se sada možemo vratiti normalnim informativnim člancima ili moramo još pobijati senzacionalističke/clickbait članke?!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar