27.9.16

Microsoft otkrio par novih značajki koje dolaze sa Redstone 2 na Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile setup 2 blurred

Microsoft je ranije izjavio kako će se više truditi oko razvijanja za Windows 10 Mobile nakon što puste Anniversary nadogradnju. Trenutno je počela faza programiranja Redstone 2 nadogradnje koja će biti puštena oficijelno nekada u u ili oko aprila naredne godine. Insider Preview korisnici danas već mogu preuzeti build Redstone 2 grane ali on ne donosi nešto značajno na spram oficijelne verzije koja je dostupna na Windows 10 Mobile tj. 14393 (Anniversary/1607).

 

Na Microsoft Ignite konferenciji koja se inače bavi biznisom ipak je prezentirano par novosti oko Windows 10 Mobile koje korisnici pametnih telefona, a i tableta mogu očekivati. Prezentacija je bila pod nazivom “Otkrijte šta je slijedeće za Windows 10 Mobile telefone i male tablete”.

 

windows 10 mobile continuum redstone 2

Kao glavna značajka ističe se Continuum i dalje jer u ovom obliku kakvom je danas prvi korak jeste napravljen i aplikacije sa telefona se mogu pokretati na drugim zaslonima sa ili bez periferija (miša ili tastature). Međutim direktno nakon puštanja Continuum funkcije otkrilo je se nekoliko nedostataka kao npr. da sve aplikacije rade u full screen modusu i dosta je korisnika zahtijevalo da se mogu koristiti prozori kao na Windows 10 PC te da se mogu “zalijepiti” prozori jedan pored drugog za bolji multitasking. Na spisku sa Microsoft Ignite se nalazi baš to, korisnici će moći pokretati aplikacije u prozorima u Continuum načinu rada, moći će zalijepiti aplikacije na task bar te zalijepiti dva (ili više?!) programa jedan pored drugog na zaslonu koristeći Continuum.

 

Dodatno će omogućiti funkciju da se zaslon Windows 10 Mobile uređaja može ugasiti tokom Continuum korištenja što je danas još nemoguće. Trenutno HP Elite X3 sa vlastitim firmverom na Anniversary nadogradnji može izvesti to da ugasi zaslon izvornog uređaja tokom korištenja Continuum funkcije ali čekamo da to i Microsoft predstavi za svoje Lumije.

 

Uz ovo dolazi funkcija da se start zaslon mijenja prema želji u Continuum načinu rada, a da to ne utiče na raspored pločica na telefonu, također veoma tražena funkcija.

 

Za biznis korisnike i IT admine Microsoft će uvesti još jednu dobrodošlu funkciju, a to je ažuriranje više uređaja odjednom putem USB-a. Znači preuzimanje nadogradnje jednom, a instalacija na sve ostale uređaje preko USB istovremeno. Uz ovo dodali su i funkcije na spisak kao log/bilješke za SMS na uređaju, log/bilješke za daljinski pristup, više kontrole za Wifi Direct, konfiguraciju police za restart uređaja, daljinsko uklanjanje PINa.

 

Naravno ovo nisu sve funkcije koje ćemo vidjeti do zvaničnog puštanja Redstone 2 nadogradnje nego je samo okvirno u duhu ove biznis konferencije šta biznis korisnici mogu očekivati. Microsoft Ignite bitno je da ponovimo je konferencija za biznis korisnike te na ovakvoj konferenciji neće predstavljati značajne funkcije za sistem koje će tek stići u narednoj godini, za prezentaciju takvih funkcija Microsoft ipak ima BUILD konferenciju gdje možemo očekivati da ćemo vidjeti i dobiti Redstone 2 zvanično za Windows 10 (i Mobile) uređaje.

 

izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar