7.9.16

Microsoft uklonio link do Lumia proizvoda u svojoj trgovini?!

Microsoft Lumia naslovna

Microsoft kako danas prenosi MSPU portal uklonio je link do Lumia proizvoda na svojoj US online trgovini. Od prošle godine jeste svima jasno da će se Lumia proizvod ugasiti jer se polako dijelovi koji su preuzeti od Nokije prodavali radi minusa koje su pravili u budžetu Microsofta. Kompanija nije nikada javno progovorila o kraju Lumia proizvoda ali jesu o narednim High End telefonima koji će pratiti Surface marku proizvoda.

 

store2

Jasno je da žele ukloniti sve što korisnike podsjeća na Lumia i samim tim i Nokia jer većina korisnika nije shvatila do danas da je Lumia Microsoftov proizvod i još ga u podsvijesti vežu za Nokiju. Ne žele kupovati nove Lumije od Microsofta iako isti ljudi, znanje i fabrike kao i iza Lumia 920/1020/930 i sličnih Lumia proizvoda, korisnici često to odbacuju i nadaju se nekim narednim Nokia brendiranim Android pametnim telefonima za koje se nadaju da će Nokia nastaviti dalje na tački gdje ih je Microsoft preuzeo.

 

Uklanjanje stavke “Lumia” sa online trgovine, ne želimo dalje stvarati konfuziju, može samo značiti kratkotrajnu promjenu na stranici jer je u Americi sada “back to school” tj. učenici se vraćaju u školske klupe, a softverske i hardverske kompanije žele na tome da zarade. Tako i Microsoft već godinama ima ponude za povratak školaraca u školske klupe i ne bi nas iznenadilo da se ovdje radi baš o tome jer je Lumia nestala za stavku “Education Store” (edukacijska trgovina).

 

Microsoft Store US

Ista Američka stranica Microsofta gdje je Lumia proizvod ipak prisutan

 

Našu tezu iznad potvrđuje i činjenica da se na Njemačkoj ili V. Britanskoj stranici Microsofta još nalaze Lumia proizvodi na spisku. Pa čak i na glavnom meniju na vrhu stranice pod proizvodi > uređaji i Xbox > nalazi se Microsoft Lumia i dalje na spisku tako da je po nama manje važan onaj spisak koji se nalazi na dnu stranice gdje je uklonjena sporna stavka.

 

Ipak ne treba se ni čuditi potpunim ukidanjem Lumia proizvoda kako smo i ranije pisali, Lumia 650 je skoro pa sigurno zadnja Lumia proizvedena. Lumia 950 i 9509XL se širom svijeta ovih dana nalaze na sniženju oko 299-399€ sa Display Dockom gratis tako da čiste zalihe koje postoje i pripremaju tržište polako ali sigurno za Surface Phone proizvod ili kako god se bude taj pametni telefon zvao na kraju. ali dok Microsoft zvanično ne izjavi ukidanje Lumia brenda do tada su sve spekulacije. Microsoft ako je najavio gašenje Skype servisa na WP8 uređajima mjesecima unaprijed ne mogu iz dana u dan samo tako izbrisati Lumia proizvode, to bloggeri koji danas objavljuju članke zaboravljaju vrlo brzo.

 

Što korisnici ali i mnogi portali dalje miješaju i stvaraju dalju konfuziju kod korisnika jeste da iako Microsoft ukida Lumia proizvod, već kupljene Lumije i dalje imaju svoju garanciju i podršku softversku koliko je očekivani vijek trajanja tog uređaja. Microsoft ne ukida tim potezom nipošto Windows 10 Mobile jer kako smo ranije vidjeli Windows 10 Mobile nije vezan samo za pametne telefone od Microsofta, niti je vezan samo za Lumia uređaje. Postoje i drugi proizvođači koji se oslanjaju na Windows 10 Mobile kao HP, Acer, Lenovo, Vaio, LG (frižider), Liebherr, Mercedes (automobili) i mnogi drugi sa manje zvučnim imenima koji su uložili novac u sistem koji Microsoft ne može niti želi ugasiti.

 

Dok smo pisali članak provjerili smo i Microsoft trgovinu još bolje i fotografija ispod najbolje pokazuje to “ukidanje” gdje su Lumia i Windows Phone uređaji kao HP prezentirani u najboljem svijetlu.

 

Microsoft Store US 2

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar