30.9.16

Od danas se uklanjaju aplikacije iz Windows trgovine bez oznake za koju su uzrast

windows-10-store   HP ELite

Microsoft je ranije ove godine naveo da žele čistiti Windows trgovinu od aplikacija koje su kopije drugih aplikacija, te one koje krše pravila ili generalno nemaju nikakvog značaja za korisnike. U tu kategoriju spadaju aplikacije koje su objavljene u svrhu testiranja, mnogi razvijači su objavljivali nedovršene aplikacije u trgovinu, projekte koje nikada nisu završili i koje su objavili da bi dobili nagrade od Microsofta. Pored toga ima dosta aplikacija koje ne ispunjavaju jedan ili više uvjeta Windows trgovine, i one će biti uklonjene u ovom procesu kako bi se došlo lakše do dobrih aplikacija.

 

Windows trgovina duži period je imala problem sa pretragom i rangiranjem aplikacija, i danas taj algoritam rangiranja nije baš pravedan ili razuman ali se Microsoft trudi isticati u svakoj državi lokalne aplikacije kao i one koje su generalno popularne. Rangiranje aplikacija se vrši po svim kriterijima, od ocjena samih aplikacija do na prvi pogled neznačajnih stvari kao koliko se puta ruši, da li je zalijepljena na Start zaslon, koliko puta je korisnici koriste dnevno/sedmično i kroz sve te detalje koje sakuplja Windows trgovina od aplikacija mogu se rangirati “pravedno”.

 

Trenutno Windows trgovina broji 669.000 aplikacija od kojih korisnici imaju u prosjeku instaliranih 25, a koriste aktivno 5 (to su statistike istraživanja svih trgovina, ne samo Windows trgovine). Taj broj bi sada mogao postati znatno manji jer od danas se uklanjaju i aplikacije koje nemaju oznaku za koju su uzrast namijenjene.

 

Razvijači su proteklih 5-6 mjeseci dobivali email upozorenja da će do ovoga doći i da jednostavnim procesom mogu odrediti za manje od jedne minute oznaku za koju je starosnu dob njihova aplikacija. Neki razvijači i blogovi su to opisali kao atak na razvijače i aplikacije što nije tačno jer smo i mi bili u situaciji sa aplikacijom Lock Counter koju dugo nismo ažurirali ali smo odredili za koju je starosnu dob u roku jedne minute i aplikacije neće biti uklonjena.

 

Kroz proces određivanja starosne dobi su prolazile sve nove aplikacije u zadnjem periodu te svaka nadogradnja za aplikaciju koja nije imala oznaku je morala proći prvo određivanje. Sav proces je veoma lagan i bezbolan ali u tom procesu će se filtrirati ipak određeni broj aplikacija koje su zapuštene totalno i nemaju nadogradnje godinama te razvijači istih ne mare da li će biti uklonjene ili ne.

 

Određene aplikacije su već uklonjene?!

 

U ovom procesu korisnici su nam javili kako je Tapatalk aplikacija oficijelna nestala iz trgovine, ne znamo je li ovo uzrok za nestanak ili je ipak nešto drugo na djelu. Koristite li vi aplikacije koje duži period nisu imali ažuriranje ali ipak se mogu koristiti jer nemaju trenutno zamjenu, napišite nam u komentare koje su to aplikacije?!

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar