29.9.16

Outlook Email i Kalendar će uskoro imati paritet funkcija spram Android i iOS verzija

Lumia 930 Outlook email

Outlook Email i Kalendar aplikacije na Windows 10 nemaju određene funkcije koje imaju Android ili iOS korisnici ali to će se uskoro promijeniti. Microsoft je kupovinom Sunrise Calendar i Acompli Email klijent aplikacija na Androidu preuzeo gotove servise i preimenovao ih u Outlook Email i Kalendar. Android korisnici su imali već gotove aplikacije koje je Microsoft samo dodatno doradio ok je za Windows 10 aplikacija morala biti pisana ispočetka kao i sve ostalo na novom sistemu.

 

Korisnici se često javljaju sa izjavama da Microsoft zapostavlja svoje aplikacije, a ne znajući da je npr. Outlook Email i Kalendar na Windows 10 dostupna od prošle godine i konstantno je u izgradnji sa novostima, dok su Android korisnici imali ranije Sunrise i Acompli koje su bile gotove aplikacije na kojima se nije trebalo mnogo raditi. Ipak određene funkcije i nakon godinu dana postojanja Windowsa 10 nisu ugrađene što ostavlja dojam da Microsoft ne mari za svoje korisnike, ali prema Neowin blogu to će e promijeniti do kraja ove godine ili početkom naredne godine (Q4).

 

outlook email i kalenndar paritet

 

Na Microsoft Ignite konferenciji posvećenoj za biznis je tako kompanija objavila plan i program za Outlook porodicu gdje vidimo Windows na prvom mjestu, zatim Mac, Web aplikacije i na kraju mobilne aplikacije (Windows 10 Mobile, iOS i Android). Na toj tabeli vidimo određene funkcije koje nema Windows 10 Outlook Email i Kalendar još, kao “Fokusirani inbox”, @ spominjanje korisnika, dodaci u emailu iz oblaka, sažeci putovanja ili paketa, arhivi. Na samom kraju vidimo “Win 10 Mobile” gdje su postavljene sve kvake što znači da je u planu dodati te funkcije i steći paritet funkcija spram iOS, Android i Web aplikacija.

 

Windows Insajderi će ove funkcije naravno ranije ugledati nego ostali (oficijelni) korisnici, sve u svrhu poboljšavanja usluge i peglanja grešaka prije oficijelnog puštanja.

 

Nedavno je Microsoft isto tako izjavio i za Office aplikacije činjenicu da dijele 95% kôda sa Android i iOS verzijom te da je ovih ostalih 5% samo dizajn i jedna ili dvije funkcije koje nedostaju Windows 10 verziji Office aplikacija. Kupovinom Xamarin platforme Microsoft je sebi i postavio za cilj ujedinjenje svih svojih servisa i usluga za sve veće sisteme. Taj alat će im svakako pomoći u kreiranju unificiranog okruženja i funkcija kroz sve moguće tehnologije i operativne sisteme.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar