27.9.16

Windows 10 broji preko 400 miliona aktivnih korisnika

windows-10-hero 2

Microsoft je objavio novu statistiku prema kojoj u zadnjih 28 dana u kojima su mjerili, Windows 10 ima preko 400 miliona aktivnih korisnika. Nakon perioda besplatne ponude instalacije novog sistema na Windows 7, 8 ili 8.1 rast se polako usporava ali ipak prema određenim procjenama se nalazi na oko 1.6 miliona novih korisnika dnevno što je veoma impresivno jer se sada već plaća instaliranje Windows 10 operativnog sistema. U periodu od juna do danas je broj porastao sa 350 na 400 miliona aktivnih korisnika.

 

Broj od 400 miliona aktivnih korisnika obuhvata Windows 10 računare, Mobile uređaje kao pametne telefone, Xbox, HoloLens i Surface Hub uređaje jer oni svi pokreću Windows 10. U julu je prestala da važi ponuda za besplatnu nadogradnju sistema i to moramo uračunati u ovih 1.6 miliona korisnika dnevno uračunati u i oni koji su nadogradili besplatno pa podižu malo statistiku. Narednih mjeseci ćemo vidjeti stanje kakvo je realno i je li Microsoft uspio da stari Windows korisnici pređu na novi sistem.

 

Windows 10 udio prema zadnjim statistikama NetMarketShare se nalazi na oko 24% i drugi je po zastupljenosti iza Windows 7.

 

Microsoft je za cilj interno postavio da će imati oko jednu milijardu aktivnih korisnika sredinom 2018. ali su ranije izjavili da taj cilj neće uspjeti u tom roku.

 

izvor: ZDNet

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar