17.9.16

Windows Desktop aplikacije koje su portirane pomoću Desktop Bridge su sada u Windows trgovini

Windows-Desktop-App-Converter

Prije nekoliko mjeseci na Build 2016 konferenciji Microsoft je predstavio tzv. Desktop Bridge koji omogućava razvijačima da portiraju postojeće desktop aplikacije i igre na Univerzalnu Windows Platformu (UWP) konvertirajući svoje projekte sa Desktop App Converter alatom i proširujući ih sa UWP funkcijama. To omogućava razvijaču dalje da postepeno migrira svoje postojeće aplikacije i igre na sve Windows 10 uređaje, uključujući telefone, Xbox One i HoloLens.

 

desktop_bridge

 

Anniversary SDK je razvijačima konačno otvorio vrata i prvi korak u portiranje aplikacija i programa u Windows trgovinu za lakšu distribuciju i održavanje. Za početak Microsoft je objavio kako će Evernote, Arduino IDE, doubleTwist, PhotoScape, MAGIX Movie Edir Pro, Virutal Robotics Kit, Relab, SQL Pro, Voya Media, Predicated Desire i korAccount biti dostupni u narednim danima kroz Windows 10 trgovinu. Kada te aplikacije budu dostupne Microsoft će dodati novu kolekciju namijenjenu samo za Desktop Bridge aplikacije gdje će se isticati u Windows trgovini.

 

Za početak određene aplikacije će zahtjevati istu arhitekturu na kojoj su bile zasnovane provobitno, npr. ako je program napravljen da cilja za x86 i x64 arhitekture, portirana aplikacija neće raditi na telefonima jer oni koriste ARM procesore tj. drugu arhitekturu. Cilj jeste kroz vrijeme da se te aplikacije i programi potpuno prilagode na UWP i preuzmu sve API te da Microsoft doda sve API koje su potrebne tim programima kako bi postale punokrvne UWP aplikacije i u konačnici dostupne na svim uređajima. Za sada je prvi korak napravljen, ostaje da vidimo kojim tempom će se ovo sve razvijati dalje.

 

Desktop App Converter koji pretvara postojeće Win32 ili .Net projekte u UWP aplikacije možete pronaći ovdje u Windows 10 trgovini.

 

Jeste li vi desktop app razvijač? Imate li namjeru portirati svoje aplikacije i postaviti ih u Windows trgovinu?

 

Povezano sa ovim člankom imamo anketu o korištenju Windows 10 trgovine na PC/tablet i pametnim telefonima koju možete pronaći ovdje.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar