23.10.16

Kako snimati pozive na Windows 10 Mobile

Windows 10 Mobile setup plavi

Sa prezentacijom Windows 10 Mobile i prvih Lumia kao 950 i 950XL Microsoft je predstavio i nove funkcije kao što je snimanje razgovora koje želimo danas objasniti korisnicima kako se radi i gdje se nakon snimanja nalaze snimci. Prije svega važno je napomenuti da ova funkcija nije dostupna na svim uređajima, predstavljena je sa Windows 10 Mobile i kako smo saznali može raditi samo na fabričkim Windows 10 Mobile uređajima jer tokom proizvodnje se mora “odobriti” ta funkcija na spisku svih funkcija, zbog toga ovdje otpadaju svi WP8.1 uređaji koji su nadogradili na Windows 10.

 

Dalje je važno napomenuti da je potrebno u određenim državama tražiti saglasnost korisnika s druge strane kojeg želite snimati. U određenim državama je kažnjivo snimati nekoga, a da on/ona nisu upućeni. Microsoft je prilikom pokretanja snimanja poziva postavio i jasnu poruku da skidaju odgovornost sa sebe jer korisnik mora odobriti da je pitao za saglasnost drugu stranu tako da ne možemo tražiti odgovornost Microsofta pred sudom ako bi došlo do spora. snimanje je generalno veoma lagan zadatak.

 

Snimanje poziva W10M

 

  1. Potrebno je pokrenuti poziv sa poznate “slušalice” na vašem Windows 10 Mobile
  2. Pritisnuti krug koji označava snimanje (record).
  3. Odobriti ako ste upitani
  4. Nakon završetka razgovora snimak je automatski spremljen u mapu “snimljeni razgovori”

 

Kako doći sada do snimljenih razgovora?!

 

W10M snimljeni pozivi

Za to Windows 10 Mobile posjeduje fajl menedžer (file manager) koji može pretražiti vaše mape na uređaju (može doći i do sistemskih podataka ali to je za druga tema). Otvorite aplikaciju fajl menadžer sa spiska aplikacija koja dolazi preinstalirana i zatim otvorite “uređaj” u glavnom meniju (hamburgeru) > snimljeni pozivi (recorded calls).

 

Tu će se nalaziti svi snimci koje je vaš telefon spremio. Kvalitet snimaka je u 170 kBit/s, a format u kojem Windows 10 Mobile sprema pozive je M4A. Podatke koje snimite možete naravno slušati u svim aplikacijama koje podržavaju ovaj format kao Groove i druge.

 

Aplikacija koja snima pozive na Windows 10 Mobile je “snimač glasa” koji je također dostupan na spisku aplikacija. Sistem je omogućio i promjenu standardne aplikacije za snimanje na uređajima gdje i moguće snimanje kako bi korisnici mogli birati druge aplikacije ali još nismo čuli za zamjensku aplikaciju od nekog drugog razvijača za snimanje poziva, ako je pronađemo dodat ćemo u ovaj članak.

 

wp_ss_20161023_0002 2

Postavke za promjenu aplikacije za snimanje poziva su u postavkama > sistem > telefon > na ovom prikazu na dnu su “standardne aplikacije” u kojima se može odrediti aplikacija za snimanje/menedžment snimljenih poziva.

 

Dodatak

 

Nemaju svi uređaji koji fabrički dolaze sa Windows 10 Mobile i snimanje poziva. Mi smo testirali na Lumia 950XL (verzija 14393.321) na kojima ima funkcija dostupna. Dodatno je bitno napomenuti da mobilni operateri i države mogu tražiti uklanjanje ove funkcije kao što su to uradili sa određenim Lumia 950 i FM radio funkcijom u pojedinim državama i na pojedinim mobilnim operaterima.

 

Jeste li vi otkrili koju zamjensku aplikaciju koja može snimati razgovore u trgovini? Ako jeste podijelite je s nama u komentarima.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar