4.10.16

Lenovo COO izjavio da neće izdati Windows 10 Mobile uređaj koji su predstavili ranije

lenovoo

Prema pisanju “The Next Web” portala Lenovo COO (Chief Operating Officer) je izjavio kako on ne vidi smisao da izdaju pametni telefon sa Windows 10 Mobile jer on nije uvjeren u Microsoftovu podršku operativnom sistemu za telefone u budućnosti. Iako je više puta ponovljeno od Satya Nadella (CEO Microsofta), preko Terry Myerson-a (potpredsjednika za Windows i uređaje) i druge zvaničnike kao na Microsoft Ignite konferenciji, da Microsoft potpuno stoji iza Windowsa 10, a i Windows 10 Mobile je dio tog sistema, ipak nas čudi ovakva izjava od nekog zvaničnika jer u poslovnom svijetu ako stvari i ne idu dobro ili prema planu ovakve riječi se ne izjavljuju prema nekome ko je partner.

 

Jeste činjenica da je operativni sistem Windows za telefone opao u protekloj godini i sada prema zadnjim statistikama Windows Phone kao operativni sistem zastupljen na 2.35% globalno te je porastao nekim čudom za 0.05% što se može ipak pozitivno gledati jer nije više u slobodnom padu, ali ipak Microsoft podržava sistem sa nadogradnjama svaki mjesec oficijelno sa po jednom nadogradnjom te kroz Insider program vidimo da je sistem u konstantnom razvijanju uz dodavanje novih funkcija te unapređenje postojećih Windows na telefonima je danas bolje podržan od Microsofta nego što je bio u vrijeme WP8.0 ili 8.1 i vidimo u kojem pravcu se Windows 10 (i Mobile) kreću.

 

Aplikacije kao OneDrive ili Office aplikacije koje su na WP8.1 kasnile sa razvijanjem sa Androidom na Windows 10 Mobile konačno su “rame uz rame”. Imamo i informacije (o kojima smo ranije već pisali) kako će aplikacije kao Skype i druge biti podjednako podržane na Windows 10 kao i na ostalim sistemima. Ostale Microsoftove aplikacije koje se mogu izdati za Windows 10 kao Sharepoint, biti će izdate za Windows 10. Znači da Microsoft ulaže ipak i u Windows 10 Mobile indirektno kroz ulaganje u univerzalne aplikacije tako da ova izjava Lenovo COO-a je u najmanju ruku neozbiljna, ako ne i štetna.

 

Sada se možemo podijeliti na optimiste ili pesimiste. Optimistično gledanje na ovu izjavu jeste da Lenovo želi, sa svoje nesposobnosti da pokažu dobar uređaj koji bi se i prodavao dobro te zaradio nešto, prebaciti na Microsoft krivicu.

 

Ili ipak ako gledamo pesimistično kao proizvođač Lenovo moguće da ima određene informacije koje su nama još skrivene u pogledu na Windows 10 Mobile.

 

Na strani optimističnog razmišljanja je i da je Windows 10 Mobile potpuno besplatan za proizvođače, proizvođači imaju samo troškove proizvodnje i distribucije svojih uređaja. Ako će izdati isti model sa Androidom moraju plaćati čak i Microsoftu određene licence za korištenje patenata što na Windows 10 Mobile ne bi morali. Ako prodaju taj uređaj na Androidu za istu cijenu koju su planirali Windows 10 Mobile imaju manju zaradu po prodanom uređaju što dodatno ostavlja ovu izjavu u nedorečenosti.

 

Dodatno se mora reći kako je novi pristup Microsofta prema računarima ublažio pad prodaje za Lenovo u stagnaciji prodaje računara, te je Lenovo veći igrač u prijenosnim računarima nego što je to bio ranije. Zahvaljujući Windows 10 Lenovo ima šansu da posluju veoma dobro i mi smatramo da je ovakva izjava totalno pored puta jer može štetiti i Lenovo kompaniji koja će od kraja ove godine moći prodavati i nove uređaje preinstalirane sa Windows 10.

 

Mi očekujemo da Microsoft, ne na svaku izjavu ali na ovakve od zvaničnih partnera, izjavi šta je u stvari u pitanju. Partneri po nama u svakom slučaju ne bi trebali ovako da se ponašaju.

 

izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar