20.10.16

Microsoft objavio financijske rezultate za prvi kvartal fiskalne 2017. godine

microsoft-hero-1280x720

Fiskalna 2017. godina za Microsoft je već počela i kompanija je danas objavila svoj izvještaj za prošli kvartal u kojem su nadmašili očekivanja analitičara. Microsoft je ukupno obrnuo 20.5 milijardi $ od čega je 4.7 milijardi $ neto dobit. Najbolje stavke ovog kvartala (kao i cijele prošle godine) dolaze od Office kao i servisa za oblak (cloud). Komercijalni Office proizvodi su porasli za 5% dok su potrošački Office proizvodi porasli za 8% u zadnjem kvartalu na sada 28 miliona aktivnih Office365 korisnika. Uz to je Azure obrt porastao za 116% kao i obrt sa server softverom za 11%.

 

Na strani telefona zarada je pala za 72%, što ne iznenađuje jer su se povukli (prodajom) iz sektora za potrošače sa Lumia telefonima. Obrt oko igara je također pao za 5% za što Microsoft krivi nešto lošiji obrt na Xbox konzolama usprkos dobrim prodajnim rezultatima Xbox izgleda da su porasli troškovi održavanja. Aktivnih Xbox Live korisnika sada ima više, broj je porastao na 47 miliona sa 39 miliona iz prošle godine.

 

Surface je ponovno pozitivna tačka na financijskim rezultatima. Surface obrt je dostigao u ovom kvartalu 926 miliona $ što je za 38% više spram istog kvartala prošle godine (627 miliona $), Surface Pro 4 i Surface Book su sigurno potpomogli u ovom većem obrtu, a očekuje se da će Microsoft predstaviti i na kraju ovog mjeseca novi Surface uređaju u obliku All-in-one PCa, slično/isto kao Mac.

 

Microsoft Dynamics proizvodi kao i ostale cloud tehnologije su zabilježile rast obrta od 11%. Obrt sa pretragom (Bing) je porastao za 9%.

 

Microsoft u financijske rezultate nije dodao LinkedIn kupovinu jer prodaja još nije finalizirana kao i prodaju običnih “Nokia” telefona kompaniji Foxconnu za koju se očekuje finaliziranje prodaje u ovom kvartalu.

 

Microsoft dionice na 60$

Dionice tvrtke trenutno (poslije radnog vremena) su porasle na preko 60$ što je najveće stanje od 1999. godine i što pokazuje da iako je Satya Nadella omražen kod određenog broja Windows Phone korisnika on ipak radi bolje za kompaniju nego njego prethodnik jer bez zarade od drugih servisa i usluga ne bi bilo Microsofta ni Windows Phone niti Lumia proizvoda nigdje. Microsoft se snašao u novom biznisu sa cloud tehnologijom kao i servisima Office te Surfac eproizvodima što i rast dionica potvrđuje.

 

Lični komentar: Iako je tržište PCa konstantno u opadanju Microsoft radi najbolje iz situacije gdje vidimo da njihova Surface linija proizvoda, koja se ubraja u računare, raste iz godine u godinu u unosan biznis dok ostali proizvođači računara tvrde kako imaju problema sa zaradom. Inovativnost se isplati i inovativnost se želi vidjeti i od drugih proizvođača kako bi sami sebi osigurali zaradu da opstanu i napreduju na tržištu koje opada, iako sve manje u zadnje vrijeme, u ruke pametnih telefona i tableta koji ne spadaju u kategoriju računara.

 

izvor: Microsoft

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar