12.10.16

Microsoft proširio HoloLens dostupnost na šest novih područja

thyssenkrupp hololens

Microsoft je danas objavio da će HoloLens biti dostupan od novembra ove godine malo široj masi razvijača i onih koji žele učestvovati u stvaranju budućnosti holografskog prikaza. HoloLens trenutno košta 3000 dolara i za one koji ne znaju to je prvi potpuno bežični holografski računar sa Windows 10 koji ima pristup i univerzalnoj trgovini aplikacija kao i veoma impresivne mogućnosti projekcije u “stvarni prostor”. Korisnici koji nose HoloLens imaju objekte ispred sebe u stvarnom prostoru sa kojima mogu interaktivno se ophoditi, a objekti se ponašaju shodno prostoru jer HoloLens skenira prostor i adaptira površinu na koju se mogu postaviti objekti spram stvarnog svijeta.

 

Primjena HoloLensa za sada je još u početnim koracima i trenutno ga koriste razvijači kao i određene kompanije kao:

  • NASA – koja je stvorila Mars Rover pomoću HoloLensa te su koristili HoloLens na svojoj svemirskoj stanici vršeći eksperimente. Napravili su također aplikaciju s kojom korisnik HoloLensa se može “kretati” po Marsu se razgledati površinu Marsa koju je NASA skenirala ranije ali nalazeći se u svojoj sobi. Te je astronaut NASAe prvi čovjek koji je izvršio holografski Skype poziv pomoću HoloLensa izvan naše planete.

  • Thyssenkrupp – Njemačka kompanija koja između ostalog radi na održavanju modernih lift sistema koristi HoloLens kako bi njeni radnici servisirali liftove efikasnije i brže. Na servisiranju Thyssenkrupp ima oko 24.000+ radnika.

  • Japan Airlines – je također predstavio suradnju sa Microsoftom i HoloLensom kako bi njihovi piloti i ekipe mogli prostudirati panele i zaslone što bolje u stvarnom prostoru bez da se nalaze u avionu. Sa HoloLensom mogu također promijeniti tip aviona na brzinu što bi u stvarnom svijetu bilo nemoguće izvršiti po želji. Uz to mehaničari Japan Airlines-a su dobili HoloLens sa kojim znaju unaprijed šta moraju ispraviti ili zamijeniti na avionu i na kojoj se lokaciji nalazi avion kao i u kojem hangaru.

1468252042_hololens-jal-01

  • Volvo – veoma poznata švedska automobilska kompanija je među prvima surađivala sa Microsoftom i HoloLens ekipom stvarajući reklamne uratke svojih automobila u 3D kako bi potencijalnim klijentima mogli prikazati svaki automobil u detalj bez da moraju fizički imati prisutan automobil. Uz to postoje funkcije ili mogućnosti Volvo automobila kao prepoznavanje zastoja i učestvovanje u suzbijanju udesa, to su stvari koje HoloLens može bolje prikazati klijentima nego što bilo koji videozapis može. Uz to naravno Volvo je pružio i svojim radnicima u fabrikama HoloLens kako bi sastavljali automobile što bolje i efikasnije.

 

Šest novih država u kojima će biti HoloLens dostupan su: V. Britanija, Irska, Francuska, Njemačka, Australija i Novi Zeland. Cijena će varirati u zavisnosti od kursa domaće valute spram USD ($). Microsoft zajedno sa HoloLens ekipom koja je kreirala ovaj uređaja će dovesti nove i inovativne Holografske mogućnosti direktno na Windows PC naredne godine. Dodatno je Microsoft od samog početka otvorio svoj razvoj na Windows Holographic platformi koju mogu i drugi koristiti stvarajući svoje Holografske uređaje.

 

Microsoft svoje napore u polju holografa pokrepljuje nezavisnim istraživanjima koji predviđaju da će obrt sa holografskim uređajima porasti sa trenutnih 5.2 milijarde $ u godini na 162 milijarde $ u 2020. Taj ogromni potencijal Microsoft želi da iskoristi i vide sebe kao vođu na tom polju i zbog toga se trude oko HoloLensa jer su holografi budućnost koju smo uvijek i zamišljali samo je sada važno ko će uraditi prvi korak ka toj budućnosti.

 

izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar