13.10.16

Windows 10 će još više spojiti uređaje i aplikacije i olakšati korisnicima korištenje

Remote Systems APIWindows 10 Anniversary nadogradnja je kako većina već zna puštena oficijelno i nadogradnja se dobro prima kod korisnika. Microsoft je u predstavljanju Windowsa 10 rekao da će ovaj sistem biti nekada jedan jer žele spojiti što više stvari u sistemu kako bi korisnici imali prepoznatljiv osjećaj i izgled kao i aplikacije na svojim uređajima koje koriste. Aplikacije su sada univerzalne i mogu se koristiti između raznih uređaja, obavijesti između uređaja se također sa Anniversary nadogradnjom sinkroniziraju ali tu nije kraj, razvoj se naravno nastavlja i kako je nedavno Windows Central objavio Microsoft planira spojiti to iskustvo još dalje tako da će korisnicima u budućnosti biti svejedno koji uređaj koriste, da li je to Xbox, Windows 10 PC ili pametni telefon.

 

U tom potezu predstavili su “Project Rome” koji omogućava razvijačima da naprave aplikacije i interakciju sa uređajima više “ljudskom/prirodnom”. Project Rome uvodi sinkronizaciju i daljinsko upravljanje kao i umrežavanje uređaja preko Bluetooth, žično ili bežično preko mreže (ako korisnik koristi isti Microsoft nalog na tim uređajima). U određenim aplikacijama kao Age of Empire ste možda primijetili kako se Microsoft nalog uveže sa igrom te na PC možete nastaviti odmah tamo gdje ste stali na Windows 10 Mobile.

 

Određene aplikacije imaju i postavke koje se mogu sinkronizirati između uređaja, pružajući korisnicima dodatan osjećaj povezanosti i povećavaju intuitivnost i duplo ili trostruko podešavanje. To iskustvo naravno nije savršeno i u tom nastojanju Microsoft ide korak dalje i uvezuje cijelo iskustvo korištenja aplikacije i spaja između uređaja. U prijevodu to znači slijedeće:

 

Kako su naveli u svom primjeru – razvijač Paul je napravio univerzalnu aplikaciju za striming servis i vidi rastući broj korisnika na raznim Windows 10 uređajima. Telemetrijski podaci mu pokazuju instalacije sa pametnih telefona, PC kao i Xbox. Paul je osjetio potrebu a) da smanji “trenje” slušanja muzike na tim raznim uređajima i pod b) želi da se što lakše može doći do njegove app na drugim uređajima. Nastoji da osigura korisnicima najbolje iskustvo sa svojom aplikacijom bez obzira gdje se oni nalaze.

 

Paul je kreirao zatim scenariji kako će transferirati/prenijeti trenutnu pjesmu koju strimuje na drugi uređaj koji posjeduje taj korisnik. Primjer jedan bi bio kada korisnik dođe kući sa svojim pametnim telefonom gdje sluša određenu pjesmu i prenosi je na Xbox ili računar/laptop bez prekidanja ili muke oko pitanja “kako to učiniti”. Project Rome tu uvodi nove API koje razvijači kao Paul mogu koristiti i Microsoft ih zove “Remote Systems API”.

 

IMAGE3

Razvijač (Paul) bi u tom pogledu morao ugraditi interfejs za odabir uređaja koji vidimo iznad na fotografiji. Koji može dizajnirati naravno po želji ali tu bi korisnik imao izbor na koji uređaj prenijeti nešto što razvijač odredi, u ovom slučaju je to pjesma koja se sluša. Windows 10 bi zatim pokrenuo na tom uređaju na koji želite prenijeti aplikaciju koju koristite i nastavio tačno tu gdje želite. Razvijači imaju tako odriješene ruke da rade bilo šta što će željeti korisnici od aplikacije.

 

Ovo iznad je samo jedan primjer od bezbroj mogućnosti koje razvijači mogu iskoristiti kako bi se smanjio zid između uređaja što rezultira u tome da korisnik mora uraditi sve manje posla kako bi uživao u jednom aplikaciji/programu. Što inteligentnije aplikacije razvijači prave to bolje ocjene će dobivati, što više se trude oko aplikacija to više će ih korisnici cijeniti i samim tim uspjeh u trgovini će biti zagarantiran.

 

Šta vi mislite o ovom poduhvatu? Mi pretpostavljamo da ćemo o ovome više čuti na kraju oktobra na događaju na koji je pozvao Microsoft.

 

izvor: Microsoft

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar