27.10.16

Windows 10 Creators update i šta znamo do sada o nadogradnji

Windows-10-Creators-Update

Microsoft je danas održao događaj u kojem se sve vrtjelo oko Windows 10 i novog Surface Studio uređaja. Na tom događaju su najavili narednu veću nadogradnju koja je još u razvijanju i koju mi nazivamo Redstone 2 jer su je i oni interno tako zvali.

 

Tokom prezentacije smo vidjeli nekoliko novih stvari ali to naravno nije sve. Pogledajmo oficijelni reklamni videozapis za nadogradnju iako do nje ima još 5-6 mjeseci što je mnogo vremena za uvođenje dodatnih funkcija i poboljšavanje postojećih.

 

 

“Moji ljudi”

 

mypeoplebar

Microsoft je danas demonstrirao novu integraciju u Windows 10 s kojom možete lagano ostati s prijateljima i važnim osobama u kontaktu. Tzv. MyPeople traka koju će te moći vidjeti na desnoj strani vaše task trake će držati vaše najvažnije osobe s kojima možete podijeliti što god želite jednostavno povlačenjem mišem ili prstom na njihovu fotografiju/avatar. Uz to otvaranjem nekog od tih osoba otvara sortirani prikaz poruka, email pošte, GroupMe poruka, Office podataka, Skype konverzacija i linkove do tih aplikacija koje se mogu direktno otvoriti tu na zaslonu unutar prozorčića koji ste otvorili za taj kontakt.

 

Pored toga razvijači će moći ugrađivati vlastite aplikacije i cijela integracija će slično funkcionirati kao dijeljenje na sistemu koje već poznajemo, samo inteligentnije. Cilj ove integracije je da se smanji ogromno odvlačenje pažnje koje imaju nevažni emaili u našim ulazima pored lakšeg dijeljenja sa ljudima do kojima je vama stalo.

 

Noćni mod zaslona

 

Zasloni, a posebno AMOLED imaju različiti uticaj na ljudsko oko u različitim okolnostima. U hladnim zimskim danima okolina je bezbojna i “hladna”, zasloni tada djeluju kao da dobivaju žutu ili crvenkastu boju umjesto standardno bijele, pored toga u ljetnim danima je obrnuto i zasloni djeluju plavkasti jer je okolina “toplija”. Zasloni iako jesu dobro kalibrirani ta razlika koje naše oko primijeti se osjeti i Windows 10 ima ugrađene API za noćni modus koji nazivaju “blue light” trenutno i koji treba da reducira i kompenzira tu razliku kako bi nama djelovalo uvijek isto.

 

OneDrive

 

OneDrive će dobiti funkciju nazad koja je već bila ranije prisutna, On Demand Sync će se zvati i nije ništa drugo nego da podaci zauzimaju mjesta unutar mapa vašeg OneDrive skladišta iako nisu preuzeti. Primjera radi imate 100 fotografija u jednom albumu na OneDrive, OneDrive će ih moći pokazati kao male sličice ali neće zauzimati mjesto dok se ne sinkronizira sadržaj od tih 100 fotografija. To je ranije bilo ugrađeno u Windows 8 ali korisnici nisu znali razliku između tih “prividnih” podataka koje moraju sinkronizirati i onih koji su već lokalno na uređaju. Microsoft je ukinuo tu funkciju koju će ponovno vratiti ali uz jasne naznake da se radi o online ili offline podatku.

 

Windows Defender

 

newdefender

Windows Defender je standardna zaštita za vaš Windows 10 računar. Program koji se danas koristi trebao bi do Creators nadogradnje biti transformiran u univerzalnu aplikaciju. Još nemamo informacija o novijim funkcijama.

 

Microsoft Edge

 

Microsoft Edge će također dobiti posebne ljubavi sa ovom nadogradnjom i za sada smo primijetili da će razvijači i korisnici HoloLensa ili drugih VR uređaja moći koristiti 3D objekte direktno sa web stranice na korisničko sučelje druge aplikacije u Windows 10. Tabovi će također dobiti novije funkcije kao “skloni set tabova za kasniju upotrebu” to će skloniti sve otvorene tabove u novu grupu kojoj možete pristupiti bilo kad kasnije. Tako možete imati set tabova za vijesti, set za sport, set za društvene mreže, set za igre i mnoge druge primjene koje vi određujete.

 

Action Center

 

actioncenterrs2

Action Center kao i u Anniversary nadogradnji dobit će i sa Creators nadogradnjom novosti jer se aktivno razvija svaki dio sistema pa zašto ne i Action Center. Malo drugačiji korisnički zaslon za obavijesti i brže prečice kao i slajder za jačinu svijetlosti kao i kontrast direktno iz Action Centra će biti mogući. Sve ovo još nije konačno i može se promijeniti, a Insider korisnici u tome igraju važnu ulogu jer odlučuju o tome kroz povratne informacije.

 

Action Center je sa Anniversary nadogradnjom dobio mogućnost da razvijači koriste prostor obavijesti kako oni žele i prezentiraju obavijesti na način kako žele što smo i mi na Windows Novosti učinili i izdvojene članke šaljemo vama na Anniversary nadogradnji sa većom fotografijom koja upada odmah u oči.

 

Personalizacija

 

personalizationra2

Korisnici su tražili, korisnici će dobiti. Po tom principu Microsoft u zadnje dvije godine kreira sav Windows 10 i na spisku funkcija/stvari koje su korisnici željeli je samostalno određivanje akcent boje koja se provlači kroz sistem i aplikacije. Od Windows Phone 7 smo počeli sa malim brojem akcent boja koje su se provlačile baš svugdje u sistemu i aplikacijama, gdje su trebali ali i gdje nisu trebale. Windows Phone 8 i 8.1 nadogradnje su to malo poboljšale i dodali su više boja za izbor ali i profinjeniji izbor gdje se pojavljuju te boje, na Windows 10 računarima i pametnim telefonima imamo još više boja za izbor i dodatno je profinjeno gdje i kako se te boje koriste u sistemu.

 

Sa narednom većom nadogradnjom Creators update ćemo vjerovatno dobiti i mogućnost samostalnog određivanja boje te će sistem upozoriti ako ta boja nije baš prikladna u svim uvjetima jer može doći do toga da korisnik na kraju ne vidi određeni sadržaj radi odabrane boje.

 

Outlook Email

 

mail app improvements

Nove funkcije za Outlook Email također možemo očekivati sa novom nadogradnjom sistema Creators update. Otvaranje pošte u zasebnim prozorima kao i brzi odgovori/prečice u obavijestima te spominjanje osoba s kojima se imali već kontakte preko emaila su već sada u Insider Preview kanalima na testiranju kako bi bili spremni za narednu godinu.

 

Paint 3D

 

Stari prijatelj program Paint dobiva ekstra ljubavi sa ovom nadogradnjom i postaje potpuno nova univerzalna aplikacija za Windows 10 koja će omogućiti stvaranje sadržaja u 3D kao i dijeljenje istog sadržaja na društvene mreže ili drugim putem. Microsoft je također ugradio zajednicu u Paint 3D koja će kreirati nove 3D modele koje možete i vi koristiti u vašim 3D crtežima.

 

Korisnici će također moći objavljivati svoje 3D radove u toj zajednici te će ti modeli se moći koristiti kroz sve ostale aplikacije i uređaje kao HoloLens ili kako je bilo prezentirano danas na Windows 10 događaju HP Elite x3 Windows 10 Mobile može skenira sa novom aplikacijom u 3D prostoru objekte koje možete kasnije obrađivati u Paintu ili koristiti u druge svrhe kao npr. HoloLens koji će prikazati korisnicima vaš 3D model. Microsoft je tu demonstrirao cijelu paletu uređaja i servisa koja je im na raspolaganju za stvaranje u 3D.

 

Bluetooth GATT podrška za nosive uređaje

Microsoft je objavio da će dodati do kraja godine Bluetooth GATT podršku u Insider Preview buildove što možemo vjerovatno uzeti kao da će doći oficijelno podrška sa Creators nadogradnjom. Bluetooth GATT profil i podrška za isti je veoma važan dio za integraciju obavijesti u nosive uređaje kao pametne satove ili fitnes narukvice. Fitbit je radi nedostatka ove podrške najavio ranije i smanjivanje rada na aplikaciji dok Microsoft ugradi i izgleda da je pritisak bio dovoljno dobar ili su pogodili pravu osobu unutar Microsofta pa će biti ugrađeno u sistem kroz narednu veću nadogradnju.

 

Nastavi gdje sam ranije zastao

 

U ovoj Creators nadogradnji Microsoft ugrađuje sistem da možemo nastaviti rad dalje na drugom uređaju te će nas uređaji obavijestiti o tome da možemo nastaviti rad na tom uređaju gdje smo trenutno aktivni. Zvuči kao san da između uređaja nema granica i povezivanja kako bi se nastavio rad ali Microsoft već duže vrijeme radi na tome sa spajanjem Windows 10 PC i Mobile sistema u jedan. Ranije smo i mi pisali kako postoje već sada mogućnosti da se sadržaj aplikacije može prenijeti na drugi uređaj vrlo efikasno i brzo, sistem će izgleda dobiti i funkcije da nas pita samostalno o tome da li želimo određene zadatke nastaviti na novom uređaju na kojem se trenutno nalazimo jer smo ranije zastali negdje.

 

Za ovako nešto kritično je znati ponašanje korisnika te kroz povezanost između uređaja imati sistem koji će raditi efikasno i dovoljno brzo kako ne bi dolazilo do većih prepreke nego bez ove funkcije. Microsoft ipak ide dalje i želi da nekada sinkronizira cijelu vašu radnu površinu na drugi uređaj, a ne samo sadržaj aplikacije. Cilj jeste svakako da naša radna površina koju danas poznajemo sa Windowsa bude u oblaku i kroz pozivanje da je možemo prikazati i koristiti na bilo kojem uređaju, bilo to Laptop, Tablet, Desktop, pametni telefon ili neka kategorija uređaja koja će još biti izmišljena.

 

Continuum na pametnim telefonima

 

Windows 10 Mobile će uvesti set novih funkcija za Continuum u narednoj nadogradnji i neke od njih su danas već dostupne. Naime, korisnici mogu na najnovijim Redstone 2 (Creators update) Insider Preview buildovima ugasiti zaslon telefona dok koriste Continuum kao i naprednije funkcije:

 

  • Proximity Connect – pomoću senzora na vašem pametnom telefonu će se on iz džepa moći spojiti na TV pomoću Continuuma kada vi to želite bez da ga upotrebljavate ili “započinjete” akciju na telefonu.
  • Zasebni start raspored – korisnici će moći sa Creators update odrediti jedan raspored pločica u Continuumu, a drugi na telefonu. Trenutno je isti raspored pločica na telefonu i Continuumu što je logično da bi korisnici pronašli iste aplikacije na istom mjestu u Continuumu kao na telefonu.
  • Bolje iskustvo nalik računarima – Microsoft je slušao korisnike koji su tražili da se zalijepe aplikacije na taskbar u Continuum modusu iako nisu otvorene, to će se moći uraditi sa Creators update.
  • Prozori za aplikacije – trenutno se otvaraju sve aplikacije u Continuum načinu rada u full screen modusu i izgledaju kao na računaru. Korisnici su ipak tražili da više liči i ponaša se kao PC sa prozorima za aplikacije koje možemo pomjerati ili zalijepiti za još bolji multitasking.

 

Continuum kako vidimo dobit će sve funkcije i ispravke koje su bile glavne kritike koje su upućene na račun prve verzije ove integracije. Za one koji žele win32 programe na svom telefonu to je sada već moguće preko virtualizacije kao HP Workspace ili Microsoftov rješenja za serverske programe koje možete koristiti na daljinu pa i na svom pametnom telefonu sa Continuum.

 

Xbox

 

beam-windows10-5

Xbox će se u Creator update dodatno spojiti sa računarom i ne samo da će se iste igre moći igrati na dvije platforme nego će nova verzija Xbox aplikacije omogućiti stvaranje turnira i poboljšati društvenu povezanost sa vašim prijateljima. Za Xbox ali i generalno igre na Windows 10 dodatno je Microsoft predstavio kolaboraciju sa “Beam” koji će biti integriran u Windows 10 na računarima i na Xboxu i koji će omogućiti korisnicima da uspostave live stream svoje igre.

 

Trenutno je veoma popularno u svijetu da korisnici igraju igre, a drugi korisnici ih prate u tome uživo, to se zove drugačije i “let’s play” gdje na youtube vidimo live videozapise igrača koji imaju svoje “fanove” koji ih prate u igranju igara. Novo rješenje koje je Microsoft ugradio direktno u sistem olakšat će korisniku postavljanje streama, postavljanje chata i ostalih elemenata koji su potrebni za live streaming te će pružiti platformu preko koje će to sve funkcionirati da se korisnici što manje brinu o tome kako nešto da urade.

 

Beam će imati veoma nisko kašnjenje u live streamu što je skoro pa uživo, spram popularnih platformi kao Twitch to je velika prednost za Beam. Osim toga igrači mogu postaviti dugmadi na zaslon koje vide drugi korisnici i koji nose natpise kao “vozi sada tamo”, “uradi ovo” ili “uradi ono”, korisnici koji prate live stream mogu kliknuti na dugmadi, a igrač ako želi može im udovoljiti i ispuniti tu akciju. Beam će biti direktno integriran u sistem i možete ga preko prečice Win+G na tastaturi otvoriti i pokrenuti.

 

Windows Holografski VR

 

Windows 10 creators update Holographic VR

Microsoft se pobrinuo dalje o tome da ne samo HoloLens ima mogućnost prikazivanja holograma nego da i Windows 10 računari i drugi uređaji kao Mobile imaju tu sposobnosti. Pisali smo o Alcatelu koji će doći sa VR naočalama, a jučer na prezentaciji je Microsoft objavio i glavne partnere oko VR za računare, to su HP, Dell, Lenovo, Asus i Acer – glavni proizvođači računara današnjice. Sa Creators update će se omogućiti tzv. Windows Holographic VR koji će omogućiti razvijačima da kreiraju VR igre i aplikacije.

 

Na bini je Microsoft prezentirao već jedan rad pod nazivom HoloTour koji vas može odvesti na razna mjesta koja možete pomoću VR gledati u 3D, ali gledanje nije sve, omogućit će se korisniku interakcija sa elementima u tom 360 stepeni videozapisu kao pritisak na određene zgrade ili spomenike kako bi dobio što više informacija.

 

Budućnost

 

Windows 10 porodica uređaja creators update

Od danas pa na dalje izlazit će Redstone 2 (Creators update) buildovi na bržem načinu primanja nadogradnji Insider Preview programa sa funkcijama i mogućnostima koje ćemo mi dodavati u ovaj članak i koji će nam u martu-aprilu služiti kao glavni pregled svih funkcija nove nadogradnje.

 

Nadogradnja pošto će biti dostupna za PC, tablete, Xbox, Mobile, Surface Hub, HoloLens i druge uređaje istovremeno može izgledati u trenucima kao da Mobile ili Xbox nisu važne stavke ali Microsoft je više puta napomenuo da je Mobile dio sistema i dosta funkcija koje spominjemo kao Windows 10 funkcije ubrajaju se i u Mobile varijantu i vidimo jasno da se telefon nalazi ravnopravno u prvom redu uređaja pored Surface Pro i Surface Book.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar