8.11.16

Analitičari smatraju kako će Continuum funkcija uticati na tržište mobilnih ali i računara 2017. godine

Win32-app-Continuum

Continuum je jedna funkcija koja postoji na Windows 10 računarima i pametnim telefonima koja omogućava na Mobile da koristite univerzalne aplikacije na bilo kojem zaslonu bežično ili žično pod uslovom da taj zaslon podržava Wifi Direct ili sličnu metodu screen mirror funkcije mada Continuum nije obično preslikavanje zaslona nego proširuje sistem na taj zaslon i korisnik može koristiti na tom zaslonu svoj telefon sa svim univerzalnim aplikacijama dok na drugoj strani i dalje može koristiti telefon nesmetano.

 

Lumia 950/950XL, HP Elite x3, Acer Liquid Jade Primo, NuAns Neo, Vaio Phone Biz, Alcatel Idol 4S i sada Lenovo SoftBank 503LV podržavaju Continuum pored ostalih uređaja koje nismo ni spominjali, a koji podržavaju Continuum imaju te sposobnosti ali ne samo obično prebacivanje djela sistema na drugi zaslon nego i prebacivanje dijela sistema na Windows 10 računar koji podržava također Wifi Direct kao Surface Pro 3, 4 ili Surface Book te na tim uređajima osim zaslona možete koristiti i tastaturu, miš i zaslon na dodir jer će aplikacije na tom uređaju biti izvedene kao da ih je taj sistem pokrenuo, a ne kao da su sa pametnog telefona.

 

Dalje se može Continuum proširiti (ali ne mora) sa raznim dodacima koje možete na pametni telefon spojiti kao miš i tastatura te projekcijom na uređaje koji podržavaju Wifi Direct dobivate “futuristički” osjećaj koji nemate ni kod jednog drugog sistema i za koji Microsoft ali i određeni broj analitičara smatra da će obilježiti budućnost.

 

Microsoft kao proizvođač pametnih telefona, kako se već zna, ne bilježi dobre prodajne rezultate na Windows 10 Mobile, zarada je na nekom minimumu kao što je i za HTC, Sony, LG i mnoge druge na Androidu. Zbog toga smatraju analitičari da je pametnim telefonima i sistemima kako ih trenutno poznajemo, ne došao kraj, ali su zasićeni istim uređajima sa istim specifikacijama i istim mogućnostima. Tu se plasira Continuum kao novo rješenje, kao most, između tradicionalnih računara/laptopa sa punokrvnim operativnim sistemom i mobilnim kao što su Windows 10 Mobile, Android i iOS.

 

Znamo svi da se posao ne može odraditi sa Androidom, iOSom ali i Windows Phoneom ako ste korisnik koji se oslanja na Mac ili Windows programe za Desktop. Zbog toga postoji Continuum kojeg pokreće pametni telefon i koji u budućnosti treba da zamijeni sve više Windows računara i njihovih zadataka što je Microsoftova vizija budućnosti tj. jedan uređaj za sve ili drugim riječima “računar u džepu”.

 

Bitno je napomenuti da, kako trenutno izgleda, računar u džepu neće biti Win32 programi na pametnom telefonu direktno nego prije adaptiranje postojećih programa koji su pisani za Win32 na novu platformu UWP (univerzalne aplikacije) koje mogu pokretati pametni telefoni sa Windows 10 Mobile ili kroz virtualizaciju* iz oblaka gdje server izvodi win32 program, a Windows 10 Mobile prikazuje i koristi u stvarnom vremenu te kroz Continuum može izvesti program iz oblaka na drugom zaslonu gdje pogonjeno sve pomoću pametnog telefona.

 

Trenutno nije moguće da napravimo sve sa univerzalnim aplikacijama i da potpuno zamijenimo win32 programe ali očigledna je namjera Microsofta u tom smjeru jer ulažu mnogo novca u nove API za univerzalne aplikacije kao i sam sistem kojeg i dalje razvijaju iako ne prodaju dobro vlastite telefone. Android i iOS još uvijek nemaju slično rješenje, iako postoji Android “screen mirror” što je preslikavanje zaslona ali to je samo preslikavanje zaslona i ograničava korisnika u slobodi što baš ovi analitičari smatraju krucijalnom važnošću da korisnika ne ometa ništa u tome te da je korisničko iskustvo koherentno na bilo kojem uređaju oni bili.

 

Analitičari koji predviđaju za narednu godinu šta će biti aktuelno i zanimljivo su izjavili da će biti zanimljivo pratiti dešavanja oko Continuum jer bi mogli uzdrmati temelje između tradicionalnih kategorija – laptop, računar i pametni telefon. Uz to spominju HP Elite x3 kao primjer kako se može napraviti nešto za biznis segment koje pomjera granice u smislu da možete pričati na tom uređaju ali nije samo pametni telefon, možete koristiti kao tablet ali nije tablet kao i koristiti ga kao računar ali nije računaru tradicionalnom smislu”.

 

To je prvi korak koji je napravljen i na kojem se treba graditi budućnost Continuuma, a vidjeli smo da Microsoft već sprema novosti za Creators update vezane za ovu funkciju.

 

Google prema glasinama također želi spojiti svoje sisteme kako bi ChromeOS i Android postali jedan sistem, jedini problem u tome je vrijeme jer su navodno počeli s tim tek ove godine dok Microsoft gradi univerzalnu platformu zadnjih 3-4 godine. Dodatno osim pokretanja određenih Android aplikacija na ChromeOS nema naznaka da bi mogli nešto opširno kao Continuum trenutno imati na raspolaganju koje bi obuhvatalo i Android i ChromeOS korisnike istovremeno.

 

*Naslovna fotografija pokazuje žično povezanu Lumiju 950 na Display Dock koja izvodi Firefox (win32) program preko oblaka kroz virtualizaciju i koju može prenositi na drugi zaslon dok na telefonu koristite nešto sasvim treće. To je samo jedan pokazatelj šta planira Microsoft sa ovom tehnologijom i smatramo da Continuum funkcija tek sada počinje da živi.

 

izvor: MSPU, SearchMobileComputing

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar