25.11.16

Microsoft CEO: ostajemo u segmentu pametnih telefona da bi stvorili ultimativni mobilni uređaj

satya-nadella-1 2

Neko vrijeme već, tačnije od kako je polako jasno da će Lumia proizvod biti zamijenjen sa konkurencijom (HP, Acer, Vaio, Alcatel i drugima), kruže glasine o tome da će Microsoft napustiti pametne telefone. Često se te glasine i senzacionalistički članci usmjere toliko daleko da nemaju veze sa stvarnosti i prognoziraju napuštanje Microsofta u sferi Windows 10 Mobile operativnog sistema i kompletno mobilnih uređaja.

 

Da to nije baš tačno potvrdili smo više puta u zadnje vrijeme sa izjavama Terry Myersona, šefa Windows ekipe, te kroz Insider program vidimo da se dugo nakon tih glasina ipak radi na sistemu i sada je Microsoft CEO Satya Nadella dodao i ublažio malo negativne vijesti zadnjih mjeseci oko Windows Phone i budućnosti istog. Terry Myerson jeste jednom prilikom izjavio da Windows Phone trenutno nije u fokusu što ništa drugo ne znači nego “nećemo plasirati nove proizvode trenutno”, ta izjava je izvučena iz konteksta i proglašena je po ko zna koji put smrt Windows Phone-a.

 

Napuštanjem Lumia serije tj. prestajanjem proizvodnje ali i dalje pružanjem podrške kroz nadogradnje ne znači da će se Microsoft povući iz razvijanja operativnog sistema, to je sasvim jasno bilo i ostalo. Jedino što nije bilo jasno hoćemo li vidjeti novije uređaje od Microsofta sa tehnologijom koju su kupili od Nokije uz tehnologiju koju već posjeduju u Surface odjelu uređaja i odgovor je trenutno, da. Više visokorangiranih zvaničnika pored Terry Myersona su izjavili da će biti noviji hardver od Microsofta i svi se slažu oko toga da mora biti ekvivalent Surface liniji proizvoda što znači kvalitet i stvaranje nove kategorije uređaja (kao što je 2u1 Surface tablet/laptop).

 

Microsoft jeste priznao da nisu uspjeli u zadnjih nekoliko godina sa mobilnim telefonima, bilo to direktno sa Nokijom ili ranije sa drugim proizvođačima kao Dell, Samsung, LG, Acer, Huawei te odustaju od direktnog konkuriranja u broju prodanih uređaja. To “odustajanje” primjećujemo zadnje dvije godine kako se polako povlače Lumia proizvodi i ne plasiraju novi.

 

Microsoft CEO je zato sada izjavio u intervjuu za Australski Financial Review nekoliko ohrabrujućih riječi za ljubitelje Windowsa na pametnih telefonima:

 

Microsoft ima tu hrabrost da u određenim momentima nastupi hrabro uzimajući rizik u obzir znajući da nećete uvijek uspješni biti…

 

…Gledajući tri godine unazad, izgled i forma 2u1 uređaja je bio upitan sa “treba li ti ikome?” – i sada pazite situacije gdje konkurencija koja je prije Surface-a grdila 2u1 kategoriju sada stvara istu (direktno aludirajući na Apple-ov iPad Pro koji je pokušaj kopije Surface-a).

 

Jedan od rizika jeste bio kupovina i na kraju otpisivanje Nokia akvizicije kao “propalu investiciju” ali o tome govori i Satya Nadella da se današnji Microsoft ne sakriva od mogućih pogrešnih koraka te ulazi u rizik kako bi pokušali. Vezano za glasine o mogućem Surface Phone-u odgovorio je:

 

Kompanija neće izdati uređaj ako neće stvoriti novu kategoriju kao sa Surface tabletima/laptopima. Ne ćemo proizvesti novi uređaj samo da bi se brojalo da smo izdali uređaj. Ne želimo biti vođeni ljubomorom šta drugi imaju (u smislu prodaje) nego šta mi možemo ponuditi. To je na šta ja gledam na svakom uređaju ili tehnologiji…

 

...Mi ćemo nastaviti ipak u sferi pametnih telefona, nezavisni od današnjih lidera, ali u determinaciji šta možemo unikatno stvoriti što bi bio ultimativni mobilni uređaj

 

…Radi toga [sa imovinom koju smo stekli kupovinom Nokije], prestali smo raditi stvari koje su bili karaktera “pogledajte evo i mi imamo/radimo” i započeli smo stvari drugačije, iako su danas ispod svake mjere, da budemo fokusirani na specifični set korisnika koji zahtjeva specifične sposobnosti koje su drugačije od ostatka i gdje možemo uraditi dobar posao.

 

Sa ovim intervjuom Microsoft CEO je još jednom potvrdio što i mi tvrdimo cijelo vrijeme, a to je da će Windows 10 Mobile i dalje postojati, razvijati se i biti uvažen kao dio Windows ekosistema, sa ili bez Microsoftovih pametnih telefona postoje i drugi koji se oslanjaju na Windows 10 Mobile i to je druga činjenica zašto Microsoft mora raditi na tom sistemu i u budućnosti.

 

Zadnje glasine koje su kružile oko Windows 10 Mobile su naglašavale kako će sistem pokretati x86 aplikacije u narednoj godini te da bi to pomoglo u stvaranju nove kategorije uređaja i konačnog računara u džepnom formatu ili kako ga korisnici nazivaju Surface Phone. Do tada ipak ostaje mnogo vremena jer se to neće dogoditi do kraja naredne godine ali će se sistem i dalje razvijati za sve one koji posjeduju Lumije sa Windows 10 Mobile.

 

izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar