8.11.16

Poznati dodatni detalji Windows Phone uređaja sa Intel procesorom

Dell Windows 10 Mobile pametni telefon Stack

Prije samo tri dana smo prenosili informacije o Windows Phone uređaju koji je trebao imati Intelov procesor na x86 arhitekturi te pokretati punokrvni Windows 10 sa sučeljem Windows 10 Mobile uz funkcije poziva kao pametni telefon. Plan je bio plasirati uređaj kao ultimativni mobilni uređaj koji može sve što i pametni telefon ali i sve što i vaš računar može. Dell je, igrom slučaja, proizveo prvi Windows Phone tzv. Dell Venue Pro sa Windows Phone 7, i sada su nastojali da prvi izdaju Windows Phone nove kategorije koji bi se plasirao između pametnog telefona i tableta sa punokrvnim operativnim sistemom.

 

Znamo sada, zahvaljujući Evleaks, da se taj Dellov uređaj interno zvao Stack što mu ne bi bilo konačno ime ali bi ime imalo smisla jer je Dell mislio napraviti ekosistem uređaja koji bi radio perfektno zajedno uz pomoć Continuum funkcije s kojom bi korisnik mogao projicirati dio sistema na druge zaslone i uređaje kao što vidimo iznad kako projicira Windows 10 na zaslon dok prima na manjem uređaju (telefonu) razgovor na Skype. Uređaj je imao 6.4” FullHD zaslon što je veće nego Lumia 1520 ali manje nego što smo do sada vidjeli iz Kine i Japana na Windows Phone-u.

 

Ako je vjerovati glasinama uređaj je otkazan samo iz razloga zato što je Intel prestao sa radom na svom procesoru koji je bio u testiranju u Dell Stack. VentureBeat za koji piše Evan Blass (Evleaks) dalje piše kako bi uređaj u tablet (bežičnom načinu rada) trošio manje resursa procesora i samim tim bi baterija duže trajala, a spajanjem na dodatni Dock omogućio bi rad cijelog procesora koji bi mogao zamijeniti lagano Desktop konfiguracije današnjice.

 

Uređaj bi dolazio u konfiguraciji od 4 do 8GB RAM sa 128 do 256GB interne memorije (SSD) sa microSD utorom za proširenje memorije. Kamere Dell Stack uređaja su bile predviđene 5 i 8 MP, 8MP nazad, 5 naprijed i uz to bi imao i biometrijski način otključavanja kao Lumia 950/950XL sa skenerom rožnjače.

 

Ono što je nevjerovatno, uređaj bi bio ispod 9mm debljine što bi postavilo određene pametne telefone u sjenu. Dell je navodno planirao i drugu seriju ovog uređaja, što pokazuje da je projekat bio duže u planiranju kao i da je Dell zainteresiran za futurističke uređaje kao što bi (bio) Stack.

 

Šta je trenutno sa ovim uređajem?

 

intel powered WP

Prema Venturebeat, Dell Stack nije trebao ni biti pušten u prodaju do proljeća 2017., a aktivno je u razvijanju od sredine 2014. Trenutno stanje uređaja je “nepoznato”, Dell nije naveo da li se radi na istom ili ne. Trenutno vidimo kako se HP Elite x3 kao i ovaj Dell Stack poklapaju u funkcijama da mijenjaju više uređaja od jednom ali gdje HP izdao uređaj sa mobilnim procesorom od Quallcomm – Snapdragon dok od Dell Stack nismo čuli ni vidjeli još ništa.

 

Iako je trenutno stanje ovog projekta nepoznato nikad ne znamo kada će i tko početi sličan projekt i izradu punokrvnog Windows operativnog sistema na pametnom telefonu.

 

izvor: Venturebeat

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar