22.11.16

Windows 10 Mobile bi mogao naredne godine dobiti mogućnost pokretanja Desktop programa

HP Elite x3   dock-1

Windows 10 Mobile do sada kako znamo izvodi se samo na ARM procesorima ali prema određenima izvještajima i glasinama Microsoft radi već na tome da dovedu prave Desktop programe na Windows 10 Mobile na ARM procesore. Do sada su korisnici mogli izvoditi samo aplikacije iz trgovine ali prateći želju korisnika i trend u tehnologiji Microsoft ima viziju stvaranja punokrvnog Windowsa na ARM procesorima.

 

WalkingCat CHPE

Prema zadnjim glasinama koje je pokrenuo WalkingCat na Twitteru u Windows 10 Mobile sistemu se nalaze stavke koje mogu značiti da se radi o Windows hibridu na ARM tehnologiji. Oznaka koju je pronašao WalkingCat je CHPE što Mary Jo Foley izjavljuje da se možda radi o Project Cobald o kojem je ona čula ranije od pouzdanih izvora unutar Microsofta, dalje bi HP moglo značiti HP (Hewlett Packard), a E na kraju oznake bi bilo “emulacija”.

 

Project Cobald prema Mary Jo Foley je pokretanje punokrvnih x86 (win32) programa na ARM (ARM64) procesorima. Trenutno HP Elite x3 i drugi Windows 10 Mobile uređaji kao Lumia 950/950XL mogu virtualizirane Desktop programe pokretati ali uz pomoć servera koji će preuzeti računanje i koji se bazira na x86 arhitekturi procesora. Microsoft to želi izgleda izbjeći i dovesti Windows na ARM procesore.

 

terry-myerson-uber-windows-phone-100361323-orig

Da to (Microsoft) namjerava pokazuje i izjava Windows šefa Terry Myerson-a koju smo prenosili i koja se svodi na to da je budućnost Windowsa na ARM tehnologiji i Mobilnim tehnologijama i da zbog toga i dalje ulažu u Windows 10 Mobile usprkos maloj prodaji pametnih telefona. Myerson je naglasio kako GSM funkcionalnost i pokretanje Windowsa na ARM procesorima su značajke koje igraju važnu ulogu u budućim tehnologijama.

 

Ta izjava ima dosta uporišta u stvarnosti jer vidimo kako mobilni uređaji preuzimaju sve više zadataka Desktop računara te korisnici sve manje kupuju nove računare i zamjenjuju svoje zadatke koje su obavljali na računarima sa tabletima koji donekle mogu isto ili neke zadatke bolje izvoditi jer su mobilni i neovisni i Microsoft sebe vidi tu u ulozi stvaranje nove kategorije uređaja i softvera (Windows na ARM) koje mogu dosta više nego trenutni mobilni uređaji, a da ne ograničavaju sa velikim kućištem ili težinom, to upravo omogućava ARM tehnologija sa Snapdragon procesorima.

 

Sve ove glasine o Windows na ARM procesorima mogle bi se poklopiti sa pojavljivanjem Snapdragon 830 (835) koji kako se pretpostavlja izlazi kasnije u 2017. godini i Redstone 3 nadogradnje koja je “zakazana” za drugu polovicu 2017. godine. Redstone 2 (Creators update) koji je tek u razvijanju i koji imamo priliku pratiti kroz Insider program izlazi u martu oficijelno tako da Redstone 3 možemo očekivati tek u drugoj polovici naredne godine.

 

Iza ovih glasina stoji i još jedna glasina, a to je HP i Microsoft zajedno rade na novom Windows 10 Mobile uređaju za narednu godinu što bi se moglo prevesti u to da je HP glavni partner Microsofta u stvaranju budućih tehnologija uređaja uz Dell o kojem smo također pisali i koji je treba izvoditi Windows 10 (Mobile) na Intel procesoru na x86 arhitekturi. Windows Central također ima informacije o druga dva projekta o kojima još ne smiju pričati ili ne znaju dovoljno detalja gdje izjavljuju da se radi o astronomsko velikim projektima oko budućim Mobile tehnologijama unutar Microsofta gdje Continuum igra jednu od glavnih uloga.

 

Koja je svrha?!

 

Lumia 950 i display dock

Sada se korisnici pitaju šta bi oni imali od Windowsa na ARM, a odgovor je prilično jednostavan. ARM procesori troše manje baterije u radu te sam sistem na ARM je tako konstruiran da ne troši mnogo resursa i radi brže. Tako bi mogli zamisliti u bližoj budućnosti (2017.-18.) uređaje sa Windows 10 (Mobile) na ARM procesorima koji izvode punokrvni operativni sistem koji može instalirati programe kao i aplikacije iz trgovine, a sve to u kućištu pametnog telefona od oko 5.7-6.5”.

 

Osim toga x86 tehnologija polako dolazi do svojih granica kako smo vidjeli da Intel prestaje raditi na mobilnim procesorima gdje Snapdragon uzima sve više maha u stvaranju krajolika budućnosti sa ARM tehnologijom.

 

U sve ovo se uklapaju i univerzalne aplikacije (UWA) koje su planirane da zamijene Desktop programe sa novom tehnologijom koja troši manje resursa i koja je optimirana za mobilne uređaje. Microsoft naravno nije planirao da za jednu godinu mogu zamijeniti sve Desktop programe sa univerzalnim aplikacijama ali rad na univerzalnoj platformi sve svakom većom nadogradnjom vidi kao npr. sa Paint 3D koja će zamijeniti staru Paint aplikaciju i koja je univerzalna kroz razne uređaje od računara, preko HoloLens i pametnog telefona i tableta.

 

Mi vjerujemo da ćemo više o ovome čuti naredne godine kako se stvari počnu više graditi i testirati. Trenutno postoje samo naznake u sistemu za tako nešto ali naznake su ipak znak da Microsoft testira i tu mogućnost te nije više naučna fantastika.

 

izvor: Twitter, Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar