29.11.16

Windows 10 Mobile uskoro bi mogao dobiti opciju za brisanje memorije aplikacijama

Windows 10 Mobile Mockup 08

Microsoft trenutno razvija narednu veću nadogradnju za Windows 10 (i Mobile) pod imenom Creators Update koju kako izgleda žele pustiti oficijelno u martu naredne godine. Ta nadogradnja do sada donosi nekoliko dobrodošlih promjena kao poboljšanja u Continuum načinu rada ali i za PC određene novosti kao Paint 3D, Holografsko sučelje za sistem koje možete koristiti sa određenim uređajima za Holografski prikaz ali i mnogo drugih sitnih poboljšanja i ispravki koje su uočene.

 

reset-app-w10-mobile

Sada se oglasilo nekoliko korisnika koji imaju pristup navodno narednom Windows 10 Mobile buildu te grane razvijanja (Creators Update) i koja ima interesantnu postavku za svaku aplikaciju. Naime bili smo svi u situaciji kada aplikacija bez razloga se ruši i korisniku ne bude jasno zašto. Često i razvijaču ne bude jasno jer parametri govore da je sve dobro. Međutim može se desiti korupcija podataka unutar aplikacije koja može prouzrokovati rušenje. U tim slučajevima razvijači ali i sve više korisnika savjetuje ponovnu instalaciju aplikacije. To će pomoći kod aplikacija čiju memoriju izbriše deinstalacija ali Microsoft izgleda radi na boljem načinu koji će služiti da resetiramo aplikacije i njihovo stanje.

 

Šta će to konkretno raditi još ne znamo, vjerovatno se radi o brisanju interne memorije aplikacije i drugim riječima kao vraćanje na fabričke postavke ali na razini aplikacije. Ova funkcija nije novost za PC, naime ranije verzije sistema dobile su ovu funkciju gdje korisnici mogu jednostavno otvoriti postavke uređaja > sistem > aplikacije > i pritiskom na napredne postavke aplikacija dobivate zaslon na kojem možete resetirati aplikaciju.

 

Lijepo je u svakom slučaju vidjeti kako rade na usklađivanju funkcija na računarima i pametnim telefonima. Šta vi mislite hoćete li koristiti ovu funkciju kod određenih aplikacija?!

 

izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar