3.11.16

Windows 10 predstavlja novu unificiranu platformu za nadogradnje

windows-10-logo

Microsoft je tek izdao novi build 14959 za Insider Preview korisnike u kojem su uveli novu unificiranu platformu za nadogradnje koja će donijeti korisnicima nekoliko dobrodošlih promjena. Ako se sjetimo prvih Insider Preview buildova i nadogradnji one se preuzimale mnoštvo podataka, trajale dugo (i do 3 sata) te trošile mnogo baterije. Taj proces se jeste poboljšao i skratio vremenski što je rezultiralo i u manjoj potrošnji baterije ali Microsoft smatra da je moglo još bolje zbog čega uvode sada noviji način preuzimanja nadogradnji.

 

Za korisnike će izgledati sve isto ali će sve kraće trajati. Naime prema onome što je Microsoft dobio kroz povratne informacije korisnici su željeli da nadogradnje teku glatko, da kao korisnici imaju više kontrole nad nadogradnjama, da troše manje procesa uređaja i samim tim uštedi i baterije kao i da nadogradnje same zauzimaju manje prostora. Microsoft izjavljuje kako radi na svim ovim sugestijama korisnika i da je Anniversary nadogradnja koja je uvela vrijeme kada ste aktivni za uređajem prvi korak u stvaranju veće kontrole nad nadogradnjama.

 

U narednim Windows 10 nadogradnjama to će se dodatno poboljšati te dodati nove funkcije. Nova platforma za nadogradnje od danas je aktivna za buduće nadogradnje i to za PC, tablet, Mobile, IoT, i HoloLens.

 

Jedna od većih prednosti ovog novog sistema nadogradnji jeste smanjenje veličine downloada na računarima. Novi sistem je tako promijenjen da nadogradnje sadrže samo ono što vašem uređaju treba i samo one novosti koje nemate još od vaše prošle nadogradnje sistema. Tako da uređaji neće preuzimati cijeli build kao do sada nego samo dio koji vi nemate na uređaju. S ovom promjenom moguće da ćete vidjeti oko 35% manje pakete nadogradnji i samim tim brže preuzimanje istih. Ova novost će za sve korisnike biti dostupna od Creators nadogradnje ali za Insider korisnike od narednih buildova/nadogradnji.

 

Također je promijenjen način na koji sistem pregleda da li postoje nove nadogradnje za vaš uređaj. Kako se krećemo prema novoj unificiranoj platformi nadogradnji smanjuje se broj podataka koje se inače šalju radi provjere da li postoji nova nadogradnja te se smanjuje obim posla koji se obavlja na samom uređaju što će dodatno ubrzati sav proces. Ovo je veoma važno za Mobilnu verziju sistema na kojoj se nadogradnje preuzimaju i instaliraju sa ograničenim sposobnostima procesora i baterije. S novim sistemom Windows Update servis će ocijeniti koje nadogradnje i dijelovi nadogradnji su potrebne za vaš uređaj te slati samo one potrebne, a ne i one koje već imate na sistemu.

 

Dodatno je važno napomenuti da računari koriste sistem nadogradnji tako da mogu instalirati na bilo koju osnovnu verziju sistema najnoviju verziju. Mobile korisnici su morali od osnovne verzije često instalirati prvo jedan build pa zatim drugi, s ovom novom platformom nadogradnji to neće biti više potrebno te će se moći instalirati s bilo kojeg builda/verzije na posljednju verziju.

 

Dakle sav sistem preuzimanja i instaliranja nadogradnji će biti dosta poboljšan u narednom periodu za Insider korisnike, a ostali korisnici izvan Insider programa će to osjetiti prvom nadogradnjom nakon Creators nadogradnje u martu-aprilu naredne godine.

 

izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar