5.11.16

Windows Phone pogonjen Intel procesorom?! (Dodatak)

intel powered WP

Određena skupina Windows Phone korisnika već duži niz godina očekuje da će Microsoft ugraditi Intel-ov procesor umjesto ARM procesora od Snapdragon u pametne telefone sa Windows operativnim sistemom. Te glasine su se uvijek podudarale nekako sa Surface Phone jer je iz više različitih izvora bližih Microsoftu procurilo da rade na pametnom telefonu na Intel procesorom koji bi mogao pokretati punokrvni Windows i samim tim ogroman broj programa i aplikacija što bi donekle bio glavni adut spram ogromne količine aplikacija koje su dostupne u Android ili iOS trgovini.

 

Naime sve su to glasine koje su se povezivale sa Surface Phone iako Microsoft nikad ništa o tome nije spomenuo da rade na Intel procesoru u pametnim telefonima, kao ni o jednoj ranijem uređaju (primjer Surface Book ili Surface Studio). Evleaks koji je nama od ranije poznat jer je uvijek otkrivao naredne Lumia modele kao i Alcatel Idol 4S prije vremena.

 

Intel Windows Phone 2

Sada se javlja sa par fotografija uređaja koji izgleda kao koncept, što znači da nije ili ne nužno stvarni i kojeg navodno pokreće Intel procesor laptop klase, otprilike Intel Atom ili sličan procesor. Prema Tweetu kojeg je Evleaks objavio može se pretpostaviti da se radi o uređaju koji nije više u izradi, mogući razlog je da je Intel prestao sa radom na ovom procesoru. Još se ne zna tko bi proizvođač bio jer ne piše na uređaju ništa te izgleda dosta kao Photoshop.

 

intel powered WP 2

Nakon prvog Tweeta gdje je bio konfrontiran da je samo koncept i ništa više, odgovorio je Evan Blass (Evleaks) – “mnogo više je od koncepta, ostanite tu” u smislu da će još dokazati kako nije samo koncept nego više od toga. Fotografije koje je zatim objavio pokazuju čovjeka sa tim uređajem u ruci pored računara, na ulici sa Windows Karte aplikacijom (ali dosta stara verzija je u pitanju), Lumia Kamera aplikacija i na kraju aplikacija kao kalendar i uz to laptop koji podsjeća na HP Elite Extender koji je zapravo monitor sa tastaturom i pokreće ga pametni telefon. Zadnja fotografija sugerira na to da bi taj pametni telefon pokretao baš to na laptopu kao i onu aplikaciju na telefonu. Na laptopu se vidi Adobe program koji je inače dizajniran za punokrvni Windows.

 

intel-phone-6

 

intel-phone-5

 

intel-phone-4

 

intel-phone-3

Glasine su OK ali da pobijemo iste sa par jasnih pokazatelja da nešto nije uredu, Windowsu na mobilnim/pametnim telefonima je budućnost na ARM procesorima, to je potvrdio ponovno Terry Myerson nedavno i pisali smo o tome. Druga stvar je loš Photoshop posao iako je samo koncept koji bi se koristio unutar kompanije da prikaže partnerima ili radnicima ideje trebao bi biti bolje odrađen. Treće, fotografije sa zaslona uređaja su aplikacija Kalendar, Windows Karte i Lumia Camera aplikacija koja je zamijenjena davno sa Windows Kamera aplikacijom te nema takvo sučelje više što sugerira na dvije stvari ili je koncept veoma star, otprilike 8-10 mjeseci, ili je totalna laž i onaj tko je to uradio ne poznaje aplikacije dovoljno pa misli da može bilo kakve uzeti kako bi pokazao.

 

Kako vi razmišljate, je li potrebno imati punokrvni Windows na pametnim telefonima kako bi masa kupovala tek Windows pametne telefone i još važnije pitanje je zašto je to potrebno ako smatrate da je potrebno?!

 

Dodatak 06.11.2016

 

Kao što saznajemo trenutno ovaj model iznad je bio više nego samo zamisao te je Dell-ov uređaj kombinacija pametnog telefona i mini tableta ali je vjerovatno bio previše tanak za Intel procesor uz činjenicu da je Intel prekinuo rad na procesoru koji bi bio primijenjen u ovom uređaju. Procesor kako Brad Sams (sa Thurrott) potvrđuje da se radilo o x86 arhitekturi procesora što bi zaista omogućilo taj iskorak sa Windows 10 Mobile na Windows 10 Pro ili Home.

 

Što bi dalje omogućilo potpuni užitak Continuum funkcije i pokretanje win32 programa sa telefona na drugim uređajima koji nemaju procesor nego samo zaslon na koji bi se sve prilagodilo kao što je slučaj sa UWP aplikacijama. Uz činjenicu da je Intel prekinuo rad na ovom procesoru logično je i da bi ovako tanki uređaj morao podnijeti nekako grijanje procesora bez zasebnog hlađenja. Intel jeste imao procesore bez dodatnog hlađenja koji su radili sporije i samim tim nešto manje grijali ali ipak u ovoj formi pametnog telefona teško bi bilo izvodivo.

 

Microsoft je također prema određenim glasinama radio ili još radi na Windows Phone sa Intel ili x86 procesorom ali pošto su se ponovno izjasnili da je Windows 10 Mobile-u prioritet na ARM procesorima mislimo da uskoro nećemo vidjeti Microsoftov telefon na x86 arhitekturi.

 

Za sada ostaje da ovakav uređaj nećemo vidjeti u bližoj budućnosti tj. Windows Phone sa x86 procesorom koji će i izgledati lijepo i moći se nositi u džepu, a da nije 2-4cm debljine. Osim ako Intel nastavi dalje rad nekad u budućnosti na procesorima koji bi imali sve sposobnosti koje su potrebne da bi uređaj mogao izvoditi sistem na x86 arhitekturi i dodatno imati prednosti kao telefonija (GSM) i ostale funkcije koje pružaju trenutno ARM procesori.

 

izvor: Twitter

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar