1.11.16

Zašto Microsoft još uvijek drži čvrsto do Windows 10 Mobile?!

Windows 10 Mobile, Microsoft logo

Mnogi se pitaju, već duže vrijeme, zašto Microsoft još uvijek drži do Windows na pametnim telefonima ili u ovom slučaju Windows 10 Mobile. Prodajni rezultati postojećih pametnih telefona se pretežno ogledaju u tome da 90% prodanih pametnih telefona sa Windows 10 dolazi od Microsofta, a 10% od ostalih proizvođača. Strategija je bila, i još je, da drugi proizvođači uskoće umjesto Microsofta u taj segment jer su kritizirali Nokia/Microsoft suradnju koja je dovela do dominacije Lumia proizvoda na Windows Phone ekosistemu.

 

Trenutno Microsoft nije od februara izdao novi telefon, a taj model koji su izdali je bila Lumia 650. Lumia 950 i 950XL su već godinu dana stari modeli i korisnici već očekuju nove modele kojima bi zamijenili trenutne. Kompanija se još nije oglasilo oko predstavljanja novih Lumia ili Windows Phone uređaja vlastite proizvodnje ali gotovo je izvjesno da u ovoj godini, a moguće i u narednoj da nećemo vidjeti Windows Phone uređaj od Microsofta.

 

To i zastupljenost od oko 1% na globalnom udjelu pametnih telefona korisnicima ostavlja dojam kao da će Microsoft prestati raditi na sistem, a mnogi se pitaju zašto to nisu uradili do sada. Sasvim opravdano pitanje na koje Terry Myerson ima odgovor gdje se vidi da je Microsoft naučio (djelimično) iz vlastitih grešaka prošlosti.

 

terry_myerson_build_2016-700x394

Terry Myerson je podpredsjednik za Windows i uređaje u Microsoftu i ima mnogo za reći kada je u pitanju sam Windows ali i uređaji. Drugi veoma važan čovjek u ekipi gdje su Windows Phone uređaji trenutno smješteni je Panos Pannay, i on je uspješno održao prezentaciju prije nekoliko dana gdje su okorjeli Apple fanovi morali priznati da je Microsoft uradio odličan posao sa novim Surface Studio uređajem. O tome zašto spominjemo Panosa u ovom članku ćemo na kraju članka nastaviti.

 

Naime u intervjuu za ZDnet Myerson je izjavio na pitanje “zašto rade i dalje na sistemu iako Windows Mobile zauzima udio u tržištu od samo 1%? Zašto jednostavno ne reći, znate, možda je bolje vratiti se nekad ali trenutno daj da prestanemo se igrati sa Mobile”, odgovor je glasio:

 

Tehnički trenutno su dvije stvari unikatne oko Windows Mobile-a (spram PCa). Jedno je funkcija mobitela (SIM i povezanost sa GSM/LTE mrežama) i drugo je da rade na ARM procesorima koji su trenutno dostupni. I ja mislim oboje igra ulogu u budućim tehnologijama.

 

I dalje ćemo investirati u uređaje na ARM koji imaju funkciju mobitela. Iako ne kažem eksplicitno taj tip uređaja (pametni telefon), mislim da ćemo vidjeti nove Windows uređaje koji će koristiti ARM tehnologiju kao i sposobnosti mobitela tj. pozivanje, poruke.

Ako prestanete ulagati u stvari onda je posebno, ali baš posebno, posebno teško da uradite restart sistema. Mi u Microsoftu smo imali nekoliko tih primjera gdje smo stali. Nekada kada ulažete u rast onda je lakše ali kada ulažete u strategiju za tehnologiju budućnosti onda je teško i ljudi postavljaju onda logična pitanja kao vaše trenutno. Ali posebno među vašim čitaocima uvjeren sam da nema debate oko toga da će ARM procesori igrati ulogu u budućnosti ali također i funkcije telefona.

 

Iznad vidimo jasno da će se Windows 10 Mobile i dalje razvijati kao i do sada, redovne nadogradnje Insider Preview programa svjedoče tome, ali svjedok je i da nitko iz Microsoft nije spomenuo odustajanje od sistema jer se takve stvari najavljuju godinu ako ne i duže unaprijed. Druga stvar koja je jasna jeste da Microsoft ne želi ponovno počinjati od nule kao što je bio slučaj sa Windows Mobile 6.5 na Windows Phone 7 ali i Windows 8 na Windows 10. Izgleda da su naučili iz stvari i grešaka prošlosti te i dalje ulažu u tehnologije za koje misle da će nekada imati ulogu u tehnološkom svijetu.

 

Pored toga treća činjenica su univerzalne aplikacije i univerzalna platforma Windowsa, ta platforma nije tek tako smišljena za kafom i doručkom i implementirana preko noći. Na jedinstvenoj Windows platformi se radilo posljednju deceniju i takvu investiciju Microsoft želi i dalje gurati dokle god je PC tržište u opadanju činjenica je da će mobilne tehnologije, a samim tim i ARM procesori profitirati. Jer ako vidimo i Google radi na spajanju Android i ChromeOS u jedan sistem, jer smatraju to potrebnim, zašto bi onda Microsoft odustajao kada su već ovako daleko došli sa spajanjem dva sistema (PC i Mobile).

 

Panos Pannay

 

panos-panay-3-1024x604

Da se vratimo na Windows Phone uređaje koji su trenutno smješteni u Surface ekipu, kojoj je trenutno Panos Pannay šef. Spominjemo Panosa jer mislimo da je rekonstrukcijom kojom je došlo Windows Phone odjeljenje, koje je do tada bilo zasebno unutar Windows uređaja, dobilo svoje mjesto gdje se očekuje od Panosa i ekipe da predstave 100% čisti Microsoft proizvod. “Problem” kod dosadašnjih Lumia proizvoda jeste da su oni bili u ladici neko vrijeme i ranije su bili spremni za puštanje u prodaju te je Microsoft samo pustio ono što je ranije bilo spremno od Nokije tj. što su kupili to su i pustili prošle godine u prodaju. Ni malo se ne trebaju podcjenjivati ti uređaji kao Lumia 950 i 950XL koji su zaista vrijedni imena flagshipa (perjanice) jer na Windows Phone nemamo (osim HP Elite x3, Acer Jade Primo ili Vaio Phone Biz) trenutno bolji ali i istovremeno jeftini Windows Phone koji su globalno zastupljen.

 

Panos kako smo vidjeli pokušao je “progurati” Lumije tokom prezentacije prošle godine ali šou je ukrao Surface Book koji je kasnije postao laptop godine 2016. Po tome se vidi šta Microsoft proizvodi, a to nisu više Lumia uređaji nižeg ili srednjeg segmenta i zbog toga nisu prezentirani ni Lumia 850 niti 750 koji su bili daleko u izradi po fotografijama koje smo ranije vidjeli.

 

Panos Pannay Lumia

Iako je Microsoft kupio odjeljenje od Nokije jednostavno je jasno da to što su kupili ne mogu proizvoditi dalje u Lumia proizvodima jer korisnici ih ne shvataju kao nastavak rada uspješnih Lumia 920, 930 i 1520 uređaja. Naravno, Microsoft može koristiti te tehnologije kao naprednu kameru, odlične zaslone, odlične mikrofone i slušalice kao i antene unutar pametnog telefona, distributere kvalitetnih dijelova kao i ostale prednosti koje su imali spram nekih drugih proizvođača ali sve je izglednije da čekaju naredni stepen/iskorak u tehnologiji te da se ne žele takmičiti sa Samsungom ili Appleom oko broja prodanih modela pametnih telefona, a do tada će i dalje graditi sistem za one koji su još na njemu te za buduće uređaje koje će proizvoditi.

 

Taj iskorak kako i Myerson spominje sigurno će se temeljiti na ARM procesorima kao i sposobnostima telefona, Microsoft ne želi jednostavno dozvoliti još jedan restart cijele platforme, zbog toga i dalje ulažu u Windows 10 Mobile koji u zadnjem periodu dobiva više ljubavi od kompanije nego Windows Phone u zadnje 3-4 godine. Tako da se korisnici koji imaju Lumia uređaje na Windows 10 ne moraju brinuti o budućnosti hoće li ili ne dobivati nadogradnje u budućnosti jer to nikad nije ni bilo upitno.

 

izvor: ZDnet

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar