21.12.16

Microsoft Edge uvodi plaćanje “novčanikom” kao i Brotli kompresiju

Microsoft Edge Banner

Microsoft Edge je novi web preglednik Microsofta za Windows 10 koji treba vremenom potpuno zamijeniti Internet Explorer koji je radi svoje legacy podrške postao trom i spor za razvijanje sa novim tehnologijama. Edge je prekretnica u mnogo tome, a jedan od pokazatelja je značajka biometrijsko otključavanje web stranica tj. prijava za web stranice koje web razvijači mogu koristiti ako korisnik ima uređaj sa Windows Hello (skener rožnjače, skener lica, skener otiska prsta). Nedavno su uveli i blokiranje Flash sadržaja, a sada dobiva i mogućnost plaćanja pomoću integriranog novčanika.

 

walletui

To znači za razvijače da mogu koristiti Windows 10 API koje su napravljene za Edge kako bi online plaćanje pokrenuli i izveli sa već umreženim karticama korisnika, naravno uz potpuno prisustvo i odobravanje korisnika koji i započinje online plaćanje, bez toga ne ide. Novi API su dostupni od verzije 14986 što znači da ćemo od marta vidjeti prvu zvaničnu verziju (Creators update) Edge-a sa ovom funkcijom, a do tada Insider korisnici na ovoj verziji ili novijoj mogu je već testirati. Dijagram kojom procedurom će se plaćanje izvoditi možemo pogledati ispod.

 

webpay-diagram

 

Druga novost je kompresija web sadržaja, mnogo korisnika je željelo manju potrošnju Edge web preglednika i Microsoft je sada ugradio i testira tzv. Brotli način kompresije za Microsoft Edge s kojom web sadržaji mogu biti do 20% manji u obimu ali bez trošenja dodatnih resursa (procesora ili RAMa) kako bi se izvela ta kompresija. Ta vrsta kompresije će dodatno i ubrzati preuzimanje i prikaz web sadržaja što će sigurno obradovati Edge korisnike.

 

Obje novosti dolaze sa Creators Update nadogradnjom koju će Microsoft vjerovatno pustiti u martu/aprilu naredne godine, za sada ove novosti mogu testirati web razvijači i korisnici koji su u Insider programu i imaju verziju sistema 14986 ili veću.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar