24.12.16

Microsoft ponovno potvrdio da će napraviti nešto inovativno kad je u pitanju naredni pametni telefon

Surface proizvodi

Prošle godine prvi iz Microsofta koji je izjavio da ako Microsoft želi sačuvati Windows Phone moraju stvoriti nešto novo na razini Surface linije proizvoda kao što su Surface Pro, Surface Book i sada novi Surface Studio. Sve tri Surface proizvoda su stvorili novu kategoriju ili je toliko izmijenili i učinili zanimljivom u rangu high end uređaja da je i Apple počeo kopirati Microsoftov Surface Pro te je Microsoft nedavno izjavio da sve više korisnika Macbook (Apple) laptopa prelazi na Surface Book ili Surface Pro modele.

 

Kada je u pitanju novi pametni telefon ranije smo i mi prenosili da Microsoft želi ugasiti Lumia liniju proizvoda jer jednostavno ne pašu u koncept firme, zadnja serija Lumia 550, 650, 950/950XL su radi softvera ali i hardvera dobili mnogo kritike bilo to opravdano ili ne. Jasno je da su Lumije bile ranije u ladicama jer ako ih usporedimo sa bilo kojim Microsoftovim proizvodom jednostavno ne preslikava se ista slika sa Lumia na ostale proizvode. Surface linija proizvoda stoji za kvalitetu, tzv “premium” materijale kao magnezijska kućišta te izvanrednu podršku proizvoda kroz servisnu mrežu pored činjenice da su veoma dobri uređaji s kojima možete odraditi svoj posao.

 

Chris Capossela je prošle godine tako izjavio da Microsoft mora napraviti ekvivalent Surface-u ako žele bilo šta da pokrenu na tržištu pametnih telefona. Danas je u direktnom prijenosu i pitanjima Paula Thurrota i Marry Joe Foley odgovarao na isto pitanje čemu se mogu Windows Phone fanovi nadati.

 

Odgovor je malo duži pa ćemo izvući najzanimljivije dijelove ali možete i pogledati na videozapisu cijeli razgovor od 21 minute se spominje novi pametni telefon.

 

Marry Jow Foley:

 

Daj nam nešto čemu se možemo nadati kao Windows Phone korisnici, ja sam ove godine prešla na Android jer nisam imala više nade da će se nešto dogoditi… Šta je vaša poruka za te ljude koji se i dalje nadaju novim telefonima?

 

Chris Capossela (Microsoft CMO – direktor marketinga u Microsoftu):

 

Sjećam se konverzacije od prošle godine o ovoj temi i koristim još Lumia 950 i na strani sam Windows Phone fanova i korisnika. Nekoliko stvari je veoma bitno, u bliskoj budućnosti ja bi rekao da su nam OEM partneri kao HP veoma važni koji su stvorili novu kategoriju 3 u 1 pametni telefon za Enterprise scenarije, koji se može spojiti i zamijeniti vaš laptop (eventualno), te biti i tablet i sve to preko Continuum funkcije… U bliskoj budućnosti i dalje ćemo biti partner sa drugim proizvođačima nadajući se da ćemo imati nove uređaje za ljude koji žele i dalje da im je Windows glavni mobilno operativni sistem na telefonu.

Glavno ipak pitanje koje dobivam veoma često je šta je sa proizvodom koji će biti Microsoftov, a ne od nekog partnera i želim odgovoriti na to da mi (Microsoft) ako želimo nešto napraviti novo onda imamo jedno glavno pravilo, a to je stvoriti novu kategoriju uređaja koji se nije ranije napravio i koji se može proširiti na veći dio Windows ekosistema. Surface Pro je jedan primjer takav…

Surface Studio također kao i Book zamjenjuju više vaših uređaja, Book postaje clipboard (tablet) koji je namijenjen za unos olovkom ili prstima ali kad se spoji na tastaturu postaje odličan laptop, Studio je primjer gdje imamo Desktop računar ali koji se transformira u Studio za crtanje sa ogromnim zaslonom koji može zamijeniti određene vaše uređaje [Citrix tablet za crtanje]. U tom pogledu bilo da je u pitanju telefon, tablet, Desktop ili HoloLens mi gledamo da stvorimo novu kategoriju gdje naši OEM partneri mogu slijediti ideju jer imaju veće kapacitete proizvodnje te smo zajedno s njima jači u stvaranju više uređaja nego samostalno.

Nisam tu da najavim novi hardver (telefon) jer je 2017. godina pred nama u kojoj ćemo imati veoma dobre nove stvari u 2017. i Panosova ekipa radi teško ali važno je fanovima da shvate zašto mi to radimo te stvari, naše mišljenje je da ne želimo biti samo jedan od mnogih nego biti drugačiji i nadamo se s tim stvoriti novu kategoriju to bi bio moj odgovor. Nama laska kad asmo vidjeli da je Apple proizvode tablet sa olovkom i tastaturom koji je zvučao mnogo kao naš proizvod i njihove reklame su ličile na naše te su ljudi govorili da je to Surface to je vrsta proizvoda za kojeg su rekli da neće biti uspjeh ili zanimljiv korisnicima ali danas imamo imamo obrnutu situaciju gdje kažu da ipak jeste i to je što želimo na hardverskoj strani stvoriti.

 

Odgovor kao i što smo dobili od Microsoftovog CEO Satye Nadelle ne može biti jasniji, 2017. godina izgleda da će biti veoma zanimljiva za Windows Phone fanove ali možda će se neke stvari promijeniti. Lumia Linija proizvoda je bila u ladicama od kako su preuzeli Nokijin odjel za uređaje i usluge te su pušteni kada je Microsoft osposobio Windows 10 Mobile toliko da je bilo tada (prošle godine u decembru) manje od dva zla tj. pustiti Lumia 950/950XL sa određenim greškama koje će ispraviti u narednim mjesecima nego dati vjernim korisnicima još veću pauzu u kojoj nema novih uređaja gdje će i određeni broj razvijača napustiti i umanjiti broj aplikacija u trgovini jer nema novih uređaja.

 

Šta je sada bolje, da li da su sačekali Windows 10 Mobile do danas ili pustili tada odgovor nikad nećemo saznati jer da su do sada čekali sa Lumia 950XL koja ima Snapdragon 810 procesor i “samo” 3GB RAM mi smatramo da bi bilo kasno za takav uređaj danas, rano je bila prošla godina iz softverskog pogleda koji je tada još imao greške koje se ne mogu oprostiti za finalni proizvod. Danas situacija izgleda već drugačije, a naredne godine će izgledati još bolje jer Microsoft je još jednom potvrdio da i dalje rade na Windows 10 Mobile jer je to budućnost Windowsa.

 

Naime Windows na ARM procesorima izgleda da je veća uloga trenutno u Microsoftu nego Windows na Intelovim procesorima ali rezultate toga ćemo tek vidjeti kada se pojave prvi uređaji sa Windows na ARM.

 

Nakon prvih tableta i laptopa sa ARM procesorima možemo očekivati da će Microsoft pokušati još jednom da stvori sada nešto po svom ukusu kao što je Surface Pro, Surface Book i Surface Studio. Zašto ne onda i Surface Mobile?! Ili Phone. Ipak smatramo da neće biti Phone u nazivu jer neće primarno biti telefon nego nova kategorija uređaja koja e očigledno pokretati Windows ali u formatu telefona sa funkcijama pametnog telefona. To je potvrdio i više puta Terry Myerson, šef Windows ekipe unutar Microsofta, što možete pročitati ovdje.

 

Do tada mi savjetujemo fanovima koji žele novi WP pametni telefon Lumia 950 i 950XL su trenutno dva dobra modela koja imaju veoma dobru cijenu te su dostupni malo šire nego HP Elite x3, Acer Liquid Jade Primo, Vaio i ostali Windows 10 Mobile uređaji. Ako ipak ne želite mnogo novca ulagati ali želite zamijeniti vašu striju Lumiju kao Lumia 920/1020/925/820/720/630 i slično koje nemaju mogućnosti nadogradnje na Windows 10 Mobile onda imate izbor između Lumia 550 i 650 koje itekako mogu zamijeniti starije Lumije radi bržih procesora i novijih hardverskih dijelova koji bolje rade sa Windows 10 Mobile, dok se pojavi naredni Microsoftov pametni telefon za koji nije pitanje hoće li se pojaviti nego samo kada, a izgledno je kraj naredne godine ako sve bude teklo dosadašnjim informacijama.

 

izvor: YouTube

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar