20.1.17

Dostupan Windows Insider Preview build 15014 za PC & Mobile

windows-10-logo_thumb

Microsoft je jučer pustio novi Windows build za korisnike Windows Insider programa na Fast Ring načinu primanja nadogradnji. Novi build nosi oznaku 15014 i dostupan je za računala i mobilne uređaje, a u ovom članku donosimo pregled novosti koje donosi ovaj build.

 

Kupovanje i čitanje e-knjiga

Windows korisnici koji su u SAD-u sada mogu kupovati knjige u Windows trgovini i čitati ih preko Microsoft Edge preglednika. Nakon kupnje knjiga korisnici ih mogu pronaći u „knjižnici“ koja se nalazi u Edge pregledniku odmah pored ikone za favorite, povijest i popisa za čitanje. Kako bi se olakšalo čitanje korisnicima je omogućeno i mijenjanje razmaka između redaka i slova, te promjena veličine slova i fonta slova, postavljanje markera (bookmark-a). Ugrađena je EPUB podrška korisnici mogu u Edge pregledniku kao knjigu čitati i nezaštićene knjige koje su u EPUB formatu.

 

Svjetlija sjena za Cortaninu tražilicu na računalima

Eksperimentira se sa novim izgledom Cortanine tražilice, u povratnim informacijama možete reći svoje mišljenje.

 

Veći tekst u obavijestima za Cortanu na računalima

Usklađen je izgled Cortane u obavijestima i Akcijskom centru, tekst je sada malo veći i koristi boju koja je postavljena kao boja za akcent sustava.

 

Odabir bilo koje boje za akcent

Microsoft je konačno korisnicima omogućio biranje bilo koje boje za akcent. Umjesto dosadašnje palete ponuđenih boja, korisnik sada može odabrati bilo koju boju koja se može dabrati preko „konfiguratora“ boja ili unošenjem RGB, HSV ili HEX šifre za boju.

 

accent-color-picker

 

Automatsko oslobađanje memorije na računalu

Ova funkcija je po zadanim postavkama isključena ali možete je uključiti u postavkama pohrane i odabrati što će se automatski obrisati nakon određenog vremena. Recimo može se postaviti da iz koša za smeće briše datoteke koje su u košu više od 30 dana ili da periodički briše neke datoteke iz neke mape.

 

Spojene Wi-Fi postavke pod „Wi-Fi servisi“ na računalima i mobitelima

Wi-Fi Sense i Paid Wi-Fi se nalaze pod jednom zajedničkom sekcijom Wi-Fi servisi. Sve funkcije koje su se prije nalazile u te dvije sekcije sada se nalaze u Wi-Fi servisi sekciji.

 

Klizač za kontrolu performansi računala

Ova funkcija još uvijek ne radi, klizač je samo grafički dio koji još uvijek ništa ne kontrolira. Ideja je da korisnici pomoću tog klizača mogu kontrolirati snagu svog računala. Pa tako ako netko želi uštediti bateriju pomoću klizača može smanjiti performanse računala, a ako korisnik želi izvući maksimum iz računala pomoću tog klizača će moći podesiti računalo da daje maksimalne performanse.

 

battery-slider

 

To je popis svih noviteta u ovom buildu, a u idućem članku donosimo poznate ispravke i greške.

 

Izvor: Windows Blog

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar