16.1.17

Microsoft patentirao savitljivi tablet-telefon (Surface Phone?)

Koncept savitljivog zaslona

Microsoft je napravio novi patent u kojem preciziraju uređaj sa savitljivim zaslonom koji se može saviti u pametni telefon po potrebi. Otklopljen je tablet koji ima jedan zaslon dok telefon koristi polovicu tog zaslona kada se sklopi. Moguće je i dodavanje više zaslona kao što ilustracije pokazuju i treći zaslon koji bi napravio tablet još širim.

 

Prije skoro četiri godine Microsoft je objavio video (koji možete pogledati ovdje) o viziji kako oni zamišljaju budućnost gdje vidimo djecu koja pričaju i pišu na raznim jezicima a zaslon tj. staklo između njih prevodi sve na maternji jezik. Danas znamo da to Skype radi na mnogo jezika svijeta instantno kao i Microsoft prevodilac koji prevodi i grupi korisnika na više jezika istovremeno.

 

Druga vizija su spojenost uređaja pomoću jednog sistema gdje vidimo da radnik koristi uređaje i završava svoj posao bez obzira na formu uređaja tj. Desktop, laptop, tablet ili nešto sasvim treće.

 

Savitljivi zaslon koncept Microsoftove vizije 2013

 

Treće što vidimo jeste i savitljivi zaslon, telefon, koji može biti više od telefona. Jeste da u 2013. godini Microsoft još nije imao mogućnosti da napravi nešto tako dok se ove godine to moglo i ispuniti sa nedavnim predstavljanjem Windows na ARM gdje će punokrvni Windows raditi na Snapdragon procesorima (od SD835 pa na dalje) i koji će omogućiti manje forme uređaja i automatski i tanke tablete koji se mogu savijati u pametne telefone.

 

Microsoft je naravno objavljivao i novije vizije budućnosti koje možete pogledati ovdje u videozapisu iz 2015. godine gdje se također vidi mnogo tehnologija na kojima Microsoft radi danas kao 3D print, prenošenje podataka sa uređaj na uređaj, prirodna interkacija sa uređajima, Holografski prikazi i mnogo toga.

 

 

Naravno patent ne znači da se išta u tom smislu proizvodi nego je samo bilješka za izum ili budući proizvod. U svakom slučaju tko god napravi savitljivi telefon Microsoft će ubirati novac pomoću ovog patenta.

 

Microsoft-Foldable-Tablet

Tablet modus 

 

Microsoft-Foldable-Tablet-1

Pametni telefon modus

 

Microsoft-Foldable-Tablet-2

 

Microsoft-Foldable-Tablet-7

Zaslon iz tri dijela

 

Microsoft-Foldable-Tablet-10

Rezolucije i dijagonale zaslona koje se mogu dobiti ovakvim uređajem

 

Na patentima vidimo i tačno određene rezolucije uređaja kao i debljine što ipak daje nade da se radi o već postojećem projektu gdje Microsoft želi osigurati da neko drugi ne napravi patent i ubire novac na njihovom narednom proizvodu. Vidimo tu 3:2 zaslon sa 7.9” dijagonalom u tablet modusu dok je 5.5” u modusu telefona, rezolucija zaslona će u tom faktoru biti 1440x960 sa 219PPI dok će se sa raznim drugim konfiguracijama moći dobiti i druge rezolucije kao sa 12” tablet modusom, 8.3” telefonom rezolucije 2160x1440. Ovo je za današnje standarde veliko za telefon ali nikad ne znamo šta nas čeka u budućnosti.

 

Na sličan način je patentiran i Surface Studio sa svojim zaslonom koji se može spuštati i gdje se centrala nalazi na dnu stalka zaslona pa je postao stvarnost isto tako može i ovo postati stvarnost ako Microsoft uvidi da postoji potreba za novom kategorijom uređaja.

 

Pomalo je razočaravajuća misao da bi Surface Phone mogao biti i tablet gdje određeni broj korisnika ne treba uopšte tablet ali kao i sa dosadašnjim Surface proizvodima Microsoft pokazuje samo šta se može uraditi sa tehnologijom, a do ostalih proizvođača je da li pratiti taj trend i nastaviti na tome ili ne. Ipak prema riječima CEO Microsofta naredni pametni telefon od Microsofta će biti ultimativni “mobilni” uređaj to otprilike paše i u sliku ovog patenta, šta vi mislite?!

 

Naslovna fotografija je samo koncept savitljivog zaslona i kako se od tableta može napraviti telefon i obrnuto.

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar