5.1.17

Project NEON - naredni Windows 10 dizajn jezik koji će dovesti red u animacije i izgled unutar sistema i aplikacija

neon- 1

Microsoft je dosta dobio kritika tokom razvijanja Windowsa 10 u zadnje dvije godine, mnogo je se stvari i promijenilo i često danas vidimo još da se stvari mijenjaju u određenom pravcu usklađivanja izgleda aplikacija i sistema. Malo je veći zadatak spojiti lijep izgled sa funkcijama koje ima Windows u razne načine na koji se može koristiti Windows, a to su dodir, olovkom, tastaturom ili mišem. Svaki operativni sistem je pretežno dizajniran za jedan eventualno dva načina unosa (miš + tastatura) dok Windows 10 podržava na svim uređajima koji imaju zaslone na dodir i unos i interakciju dodirom ili čak olovkom.

 

Kako se sistem dizajnirao uvijek se vidjelo da na jednoj strani koči, ili je to na strani pametnih telefona gdje ne paše izgled koji lijepo izgleda na računaru ili je obrnuto. Naime, nedavno su procurile informacija o tzv. Project NEON koji bi trebao dovesti red u dizajn cijelog sistema i aplikacija.

 

MSPU je sada došao do novih informacija i koncepata koje Microsoft izgleda testira interno. Pogledajmo fotografije i animacije ispod -

 

neon-2

 

groove-sample

 

neon-2 (1)

Prema prikazanim fotografijama i izvorima MSPU-a, novi dizajn jezik NEON podrazumijeva ubacivanje efekta zamućenosti kako bi korisnikovu pažnju skrenuli na bitne elemente aplikacije i olakšali čitanje. Trenutno su ovo samo ideje i koncepti mogućih rješenja ali nije sigurno da li će biti ovako realizirani jer se očekuje implementacija NEON dizajn jezika tek krajem ove godine sa Redstone 3 nadogradnjom. Razvijači mogu danas već sa Anniversary nadogradnjom mnogo ovih efekata i ideja implementirati u svoje aplikacije.

 

Mi smo počeli sa sličnim efektima u našoj WinNovosti aplikaciji kada otvorite hamburger meni ili pretragu pozadina se zamuti radi boljeg čitanja i usmjeravanja pažnje na elemente menija/pretrage.

 

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar