18.1.17

Runtastic i Minecraft aplikacije neće imati dalje nadogradnje za Windows Phone

1484586863_runtastic-windows-phone

Runtastic i sada Minecraft ekipa su objavili da nemaju interes dalje razvijati svoje aplikacije za Windows Phone. Runtastic jedan među boljima na tržištu se povlači i sagleda situaciju racionalno i objašnjava da tamo gdje nema dovoljno korisnika razvijanje nije opravdano. Ulagali su zadnjih par godina u svoje WP aplikacije jer ih imaju više ali izgleda nisu dovoljno zaradili na istima jer WP ima malo korisnika, a drugo WP korisnici u prosjeku manje troše na aplikacije nego Android i iOS korisnici.

 

minecraft_story

Minecraft koji je Microsoftov od nedavno je također danas saopštio da neće dalje raditi na Minecraft za Windows Phone de da će igra ostati u trgovini ali vremenom će zastarjeti i postati sve lošija spram konkurencije na Androidu i iOSu.

 

Sa zadnjim informacijama Microsofta da će pokretati punokrvni Windows 10 operativni sistem na Snapdragon 835 procesoru sa funkcijama telefoniranja i GSM usluga još ove godine vidimo prve posljedice po Windows 10 Mobile i udarac na klasičnih aplikacije i ne bi nas čudilo da se ovaj trend nastavi još brže nego do sada. Naime Windows Phone su napustili eBay, Paypal i Amazon, tri veće kompanije koje su uvidjele da ima mali broj WP korisnika te da trošak novca u razvijanje i održavanje aplikacije nije baš opravdan. Sada Runtastic i Minecraft slijede sa istim jer smatraju da fokusiranjem na druge platforme mogu dobiti veću zaradu, što je i logično.

 

Runtastic je se uz to našao u nezgodnoj situaciji jer godinama nisu napredovali onako kako se očekivali od njih, prodajom u Adidas nije se dobio napredak koji je se očekivao od ove male kompanije (koja ima samo oko 190 radnika). Dok je FitBit je u kratkom vremenu napravio imperiji sa fitnes satovima i narukvicama i kupuju kompanije kako bi i dalje osigurali rast. Tako i zadnja kupovina od FitBit gdje su preuzeli Pebble pametne satove i pokazuju da imaju snagu i dalje rasti, što na neki način nedostaje Runtastic (Adidas) kompaniji pa i razvijanje aplikacija za Windows Phone postaje veliki trošak ako kompanija nema viška novca za takve stvari. Pored FitBita i Garmin sve više ulaže u fitnes kao i pametne satove sa funkcijama fitnes narukvica što dalje otežava tržište za Runtastic.

 

Runtastic i Minecraft aplikacije ostaju za sada u trgovini i mogu se i dalje kupovati ali mi ne savjetujemo da to uradite jer se neće dalje razvijati i uskoro bi ih mogli povući vlasnici.

 

Mi smatramo da bi se ovaj loši trend mogao još pogoršati sa Facebook, Messenger i Instagram ili drugim aplikacijama koje su kako izgleda primile novac od Microsofta kako bi razvili Windows 10 aplikacije ali nikad nisu dobro razvijene do te mjere da zadovolje potpuno korisnike Windowsa 10. Te vidimo predznak situacije gdje Microsoft prestane plaćati za razvoj i gdje će Facebook kompanija koja je iza Facebook, Messenger i Instagram prestati dalje financirati razvoj Windows aplikacija.

 

Šta vi mislite hoće li doći do ovoga ili ne?!

 

izvor: Neowin, Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar