16.2.17

GLASINA: Redstone 3 – posljednje ažuriranje za Microsoftovu mobilnu platformu?

Surface Phone
Nedavno se pojavio jedan veoma zanimljiv podatak za sve ljubitelje Windows 10 operativnog sistema. Naime, kako španski sajt OneWindows saznaje, Redstone 3, odnosno treće veliko ažuriranje nakon objave Windowsa 10, bi moglo biti i posljednje za Windows telefone.

Ako ste zatečeni, nemojte biti. Pokušajmo da sagledamo ovu GLASINU sa svih gledišta.

Prvo razmišljanje, i ono koje je najmanje vjerovatno, je Microsoftovo priznanje poraza na mobilnom tržištu te potupno povlačenje Microsoftovog operativnog sistema sa njega. Zašto mislim da to neće biti slučaj? 2016. godina je bila jedna od najznačajnijih godina za mobilno tržište. Tokom nje je prvi put zabilježeno da je više ljudi pomoću (pametnih) telefona pristupilo internetu nego korisnika ličnih računara. I taj trend je u konstantnom porastu. Iako je Windows postao sinonim za lične računare, to tržište je u padu te stvara prostor za naprednije tehnologije, kao što su pametni telefoni, tablet uređaji te hibridni 2u1 uređaji. Da li smatrate da bi se jedna od najvećih korporacija u IT industriji odrekla svog dijela kolača? Sam razvoj Windows 10 operativnog sistema namijenjen manjim uređajima trenutno nije u fokusu, nije prioritet kompanije, ali to ne znači da će on prestati. Možda će preći na drugi nivo, levelirati. Tu dolazimo do sljedeće teorije.

Puni Windows 10 na ARM procesorima. Zašto da ne? Nedavno smo svjedočili Microsoftovim uspješnim naporima da pokrene punokrvni Windows 10 na 64-bitnom Snapdragon 835 procesoru proizvedenom od strane Qualcomm kompanije. To možete pogledati u ranijem Dininom članku na ovom linku. Danas nemamo 64-bitnu vertiju Windows 10 Mobile sistema, ko zna, možda ćemo umjesto nje ugledati punokrvni 64-bitni Windows 10. I ovo bi možda bio jedan od najboljih poteza Microsofta na tržištu pametnih telefona. Zapravo, ne možda nego sigurno. Smatram da bi ovakav ishod mogao da izrodi telefon koji bi bio dostojan imena Surface Phone.

Još jedna teorija, Windows 10 Cloud edition na pametnim telefonima. Windows 10 Cloud je ograničen samo na aplikacije iz Windows 10 trgovine i mišljenja sam da bi samo više približio Windows telefone ostalim Windows10 uređajima, ništa više od toga.

Šta vi mislite o svemu ovome? Da li biste zadržali sadašnji koncept Windows 10 mobile sistema? Ako ne, kakav biste ishod voljeli da vidite i šta očekujete od Surface telefona? Ili smatrate da je Surface Phone samo mit iz Redmonda?

NAPOMENA: Ovo je samo glasina i moje razmišljanje o njoj. Sve što ste pročitali uzmite sa velikom rezervom.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar