20.2.17

Još jedna aplikacija napušta Windows telefone

Još jednom ne baš lijepa vijest za ljubitelje Windows telefona. Razvijači SofaScore, jedne od omiljenih aplikacija za praćenje sportskih rezultata, odlučili su prekinuti njen razvoj za Windows telefone. Pitanje je, da li je ovo (ne)očekivano?

Ono što je po meni iznenađujuće je to što je SofaScore UWP aplikacija i što će izgleda razvijači nastavati njen razvoj za računare i tablete. Pa tako, jedan od korisnika, Halil S. Mucaram, primjetio je:

Since last year they halted the development but this months of Jan and Feb we received a 2 updates from Windows Store for PC and Tablet. Therefore they stop only on mobile. I'm a fan of Sofascore. I reached them and suggested to put adds on their app so that we can help financially.

Ili na domaćem jeziku:

Još od prošle godine zaustavili su razvoj, ali ovih mjeseci, u januaru i februaru, aplikacija je dva puta ažurirana za lične računare i tablet uređaje. Što znači da su zaustavili samo na telefonima. Ja sam fan SofaScore aplikacije. Kontaktirao sam ih i predložio im da stave reklame u svoju aplikaciju kako bismo im finansijski pomogli.

Razlog koji je SofaScore navela za napuštanje Windows telefona je broj korisnika i sistem, koji već neko vrijeme tapka u mjestu. Sistem, koji je i pored nebroj ažuriranja ostao nedovršen i "nema naznaka njegovom napretku." Kako je izjavljeno SofaScore će se zadržati u trgovini pod verzijom 4.1.5.0. 

Trenutni prodajni udio Windows telefona je svega 0,3%. 0,3%!? (prema Gartneru). Samim tim, broj korisnika Windows mobilne platforme se (drastično) smanjuje, Ipak, sjetimo se pretprošlogodišnjih 3,5%. Postavlja se pitanje ko je kriv za ovo?

Microsoft, ako mene pitate. Iako se udaljavam o teksta iznijeću svoje mišljenje. Ja sam (bio) veliki ljubitelj Windows telefona, ponekad i "hodajuća reklama" među Teslićanima, mjesto gdje živim. Uvijek sam ga hvalio, njegovu jednostavnost, savršenost i najavljivao veliki dolazak Windowsa 10. I to je trajalo do njegovog dolaska. Prvo, usljedila su mnoga odgađanja što me je frustriralo, a zatim su pojedini uređaju odbačeni. Kao i moja bivša Lumia 520. Ne bih imao pravo da se ljutim da Microsoft nije službenim putem izjavio da će i ona dobiti ažuriranje.

Bilo kako bilo, pomirio sam se sa činjenicom da je Insider jedini način. Birajući novi telefon za oko mi je zapala Lumia 650, ljepotica koje bi se i uređaji visoke klase zastidjeli. I igrom slučaja imao sam priliku da je probam u decembru prošle godine. Rekao bih, telefon odlične završne obrade sa Windowsom 10 koji je već stasao među konkurentima, ipak, proveo je neko vrijeme na tržištu. Ali, prevarih se. 30 minuta sam proveo intenzivno testirajući ovaj telefon, a od toga najmanje pet čitajući poruku na zaslonu "resuming." Aplikacije, čiji se pomak osjeti, su ostale, možda sam pregrub, bijedne. Mrzim generalizovati, ali ovaj puta ću to učiniti. Facebook, Instagram i Messinger su prilično trome, osjetio sam svaki trzaj krećući se kroz aplikaciju. Edge je vidno poboljšan u odnosu na Explorer, ali nekako kaska za konkurentima sa drugih platformi. WhatsApp je dobar primjer dobre aplikacije, ali smeta mi to što nije UWP. Pojedine aplikacije mi nedostaju, kao što su YouTube, Mondo (aplikacija je dostupna, nije UWP i imam loša iskustva sa njom) i NBA live. Ipak, aplikacije poput Vibera, Twittera, do sada i SofaScorea su redovno ažurirane i nekako su mi draže na Windows platformi. Krivio bih razvijače aplikacija, ali svjestan sam da i ja ne bih ulagao svoj trud, vrijeme i novac za razvoj aplikacije na sistemu koji i sam Microsoft zapostavlja. Kako god, ostajem entuzijasta i pored vidnog zapostavljanja sjajne platforme od strane njenog stvoritelja - Microsofta. Očekujem neku vrstu revolucije i konačan dolazak Surface Phonea. Šta više, u ovom trenutku razmišljam o povratku na Windows, trenutno koristim iOS 10.1.1. Ali, brine me njegova budućnost.

Šta vi mislite o trenutnoj dostupnosti aplikacija na Windows 10 Mobileu?

Izvor: Softpedia

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar