19.2.17

Microsoft deveti na Fortun-ovoj listi najboljih kompanija

microsoft

Microsoft. Kompanija je koja je osnovana davne 1975. godine od strane Bill Gates i Paula Allena. Razlog osnivanja kompanije je bila prodaja Altar BASIC interpretatora  koji je korišćen na MITS Altair 8800 osobnom računaru. Microsoft je osnovan 4. aprila 1975. godine u Albuquerque-u.

 

Ušao je na tržište operativnih sistema 1980. godine sa svojom verzijom Unixa, zvanom Xenix. Ipak, MS-DOS je taj koji je učvrstio dominantnost kompanije. Microsoft je izdao Microsoft Windows 20. novembra 1985. On je preselio svoje sjedište u Redmond 26. februara 1986, gdje se i danas nalazi.

 

Od tada pa sve do danas Microsoft je drastično napredovao i definitivno ispunio svoj cilj: računalo na svakom stolu i u svakom domu. Sa svojim usponima i padovima Microsoft je uspio da bude jedna od vodećih kompanija za proizvodnju softvera i zato je završio među 10 najboljih kompanija.

 

Prema Fortunovoj listi najboljih kompanija Microsoft je završio na 9-oj poziciji, a na listi najbolji proizvođač kompjuterskog softvera na prvom mjestu, gdje je nekad bio Adobe. Prošle godine Microsoft je bio na poziciji 17, a pretprošle na 20-oj poziciju, što ukazuje na poboljšan imidž kompanije pod pokroviteljstvom Sady Nadelle.

 

 all-star-companies-997x900

 

Capture

 

 

Kompanije je takođe dobro prošla u ocjenama o kvalitetu svojih upravljanja, finansijskoj čvrstini i globalnoj konkurentnosti. Mora se primijetit da je njihova najslabija ocjena bila u kvalitetu svojih proizvoda.

 

reputation-attributes-965x900

 

Da li vi mislite da je Microsoft zaslužio ovu poziciju? Cijelu listu možete pogledati ovdje.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar