6.3.17

Microsoft (ne)će onemogućiti instalaciju desktop programa na Windows 10

Ako ste negdje pročitali da će Microsoft blokirati mogućnost instalacije desktop programa na Windows 10, ne paničarite!

Iako mi nismo izvijestili o ovoj “vijesti”, ranije ovaj tjedan se pojavila glasina kako će Microsoft sa/nakon Creators Update onemogućiti instalaciju desktop programa i aplikacija na Windows 10, što nije istina.

O čemu se ovdje radi?


Naime, funkcija je ustvari izborna, što znači da ju korisnik može uključiti ako želi, a standardno je isključena i skrivena u Postavkama. U pitanju je sigurnosna funkcija, koja ako se uključi, pruža korisniku mogućnost da bez brige instalira SAMO aplikacije iz Windows (10) Trgovine, da bi smanjili mogućnost “slučajnih” virusa i ostalih problema kod instalacije programa i aplikacija. Microsoft želi još više osigurati Windows 10, pa uvodi novu, “izbornu” sigurnosnu funkciju na Windows 10, da bi spriječili instalaciju neovlaštenih programa/aplikacija.

Ako koristite Windows 10 i redovno radite update vašeg sistema, pa ujedno planirate instalirati i Creators Update (kada bude puštena), ne brinite, jer sve ostaje isto, osim ako ne želite omogućiti ovu funkciju, što ćete moći kroz Postavke.

2 levela (nivoa) blokiranja


Microsoft planira ubaciti 2 levela blokiranja instalacije desktop programa, tj. bilo kakvih programa koji ne dolaze iz Windows Trgovine, a radi se o slijedećem:

1. level


Bit ćete upozoreni prilikom instalacije van Windows Trgovine. Kada pokrenete instalaciju, Windows će prikazati “Careful!” (“Oprez(no)!") tekst, sa mogućnošću traženja aplikacije u Windows Trgovini. Ako svakako želite instalirati aplikaciju, samo kliknete “Install anyway” (“Svakako instaliraj/Ionako instaliraj”) i aplikacija će se instalirati normalno.

2. level


Windows će potpuno blokirati instalaciju aplikacija van Windows Trgovine, bez mogućnosti poništenja/obilaska.

Tko ne zna, Microsoft radi na potpuno novoj verziji Windows 10 OS-a, imena Windows 10 Cloud, na koju će se 2. level i odnositi.

Ukratko, Windows 10 Cloud je OS namijenjen slabijim (low-end) računalima i uređajima, te je puno sigurniji, zbog samog blokiranja instalacije aplikacija izvan Windows Trgovine, kao što je bila stvar i s Windows RT.

Moramo naglasiti da se potpuna blokada odnosi SAMO na Windows 10 Cloud, a korisnici običnog, regularnog Windows 10 sustava, ili oni koji će tek nadograditi na Windows 10 sa Windows 7 i 8 će imati mogućnost uključenja ove funkcije (zajedno sa prvim levelom blokade?!).

Ako se pitate da li će se nešto mijenjati kod samih proizvođača uređaja, odgovor je ne. Osim onih koji traže slabije, jeftinije uređaje sa Windows-om 10, postoji mogućnost izbora koja uključuje i uređaje sa Windows 10 Cloud verzijom, a svi ostali, “jači” uređaji, će još uvijek dolaziti sa punim Windows 10 sustavom.


Kada se sve uzme u obzir, ovo je prilično dobar potez od strane Microsoft-a i pruža još više mogućnosti i sigurnosti te poboljšava jednostavnost korištenja, za one koji to traže. Što vi mislite o ovoj glasini, tj. o samoj taktici Microsoft-a u vezi sigurnosti i novih funkcija Windows-a?

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar