14.3.17

Xbox napunio 15 godina u Evropi i Autraliji

dfdfd

Konzola Xbox je prije 15 godina ,,kročila” na tlu Evrope i Australije. Danas 14. marta Xbox slavi svoju petnaestogodišnjicu u ova dva kontinenta. Kako malo pišemo o Xbox-u posjetimo se njegove istorije.

 

Xbox je igračka konzola kreirana i u vlašništvu Microsoft-a. Predstavlja niz konzola napravljenih od strane Microsofta-a. Originalni Xbox pušten je 16. novembra 2001. godine u Sjevernoj Americi, 22. februara 2002. u Japanu, a 14. marta 2002. u Evropi i Australiji. Bio je to prvi ulazak Microsoft-a u tržištu konzola za igre. Xbox je tada bio u konkurenciji sa Sonijevom konzolom Play Station 2., kao i Nintendiovoj konzoli Game Cube.

 

Razvoj originalnog Xbox-a počelo je 1998. kada je tim koji je radio na tehnologiji DirectX grafike uzeo neke stare laptopove i izgradili prototip. Bill Gates je predstavio konzolu sa glumcem Dwayne Johnsonom (The Rock) u januaru na CES 2001, a pušten je u prodaji u novembru iste godine u Sjevernoj Americi. Originalni Xbox došao je sa igricom  Halo: Combat Evolved.

fggf

 

 

Integracija Xbox Live servisa puštena je u novembru 2002. godine. Sa Xbox Live-om dozvoljeno je igračima da igraju igre online. Xbox 360 pokazao je proširene Xbox Live usluge: mogućnost da prebaci sadržaje iz PC-a, nabavke muzike, TV programa i filmova kroz, tada, muzičke Xbox i Xbox Video usluge ( sada Groove Music i Films and TV).

 

Xbox 360 je pušten kao nasljednik originalne Xboz konzole u novembru 2005. god., u sklopu sedme generacije konzola za video igre u konkurenciji sa Sony Play Station 3 i Nintendo Wii. Na Microsoft-ovoj E3 prezentaciji 14. juna 2010. predstavljen je redizajnirani Xbox 360.

 

gfgfg

 

Xbox One predstavljen je 22. novembra 2013. godine u Sjevernoj Americi. Xbox Live ima velike usluge interneta: uključujući mogućnost snimanja igrice, sposobnost integracije sa set-top boksom za gledanje kablovske ili setelitske televizije…

 

gff

 

Project Scorpio.  Phil Spencer, šef Xbox-a, predstavio je Project Scorpion na E3 2016 prezentaciji, sa riječima ,, The most powerful console ever” ( ,,Najmoćnija konzola ikada”). Trenutno o projektu ne znamo puno, osim da će biti predstavljeno sredinom 2017. godine.

 

 

Microsoft je prodao 24 milione jedinica originalne  Xbox konzole širom svijeta. Xbox je uvijek bio iza konzole Play Station 2, osim u aprili 2004. kada je Xbox bio prodavaniji. Xbox 360 je širom svijeta prodat 80 miliona puta, a Xbox One je za svojih prvih 24 sata prodat milion puta, širom svijeta je do sada prodat 19 miliona puta.

 

Xbox brendu žele srećan rođendan kupci iz Evrope i Australije. Open-mouthed smile Da li vi posjedujete Xbox konzolu?

 

Izvor: Wikipedia

 

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar