11.4.17

Kraj podrške za Windows Vista

kraj podrške
Danas, Microsoft je zvanično prekinuo podršku za Windows Vista sistem star 10 godina. Ovo znači da više neće biti sigurnosnih ažuriranja za ovaj sistem što ga ostavlja na miliost i nemilost virusima i malverima.
Takođe, ovaj potez direktno utiče i na Exchange Server 2007, Office Communicator Phone Edition, Office InterConnect 2007 i Microsoft Security Essentials, koji više neće biti dostupni za preuzimanje, a ako su već instalirani prestaće da primaju sigurnosna ažuriranja. Ako na svome računaru još imate Windows Vistau, razmislite o prelasku na neki od sistema koji će biti podržani. Moja topla preporuka je Windows 10, koji je sa Creators ažuriranjem postao još brži, produktivniji i sigurniji.

Prema posljednjim istraživanjima u martu ove godine, Windows Vistau koristi svega 0,72% korisnika. Windows 7 je najpopularniji izbor kod korisnika sa udjelom od 49,42%, ali podrška za ovaj sistem ističe 2020. Poređenja radi, Windows 10 drži udio od 25,36% koji neprestano raste.

Svaki kraj je novi početak, pa tako danas svjedočimo "smrti" Windows Vistae i "rađanju" Windows 10 Creators ažuriranja. Šta donosi novo ažuriranje Windows sistema možete pročitati u Filipovom članku ovdje.

Da li vi još koristite Windows Vistau i kakvi su vaši utisci o ovom sistemu? Pišite nam u komentarima...

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar