24.4.17

Windows 10 Mobile Creators nadogradnja i šta nam sve donosi?

Microsoft-lumia---windows-10-mobile-

Sjutra, 25. aprila, Microsoft će pustiti drugi dio svoje Creators nadogradnje, odnosno dio za Windows 10 Mobile. Prva novitet je da stiže samo za 13 uređaja, što je veoma dobra stvar, pogotovo za korisnike koji ne spadaju u tu grupu ,,13 uređaja”. Open-mouthed smile 

 

Creators nadogradnja za PC puštena je 11. aprila i korisnici su mogli vidjeti šta sve donosi, dok za Mobile tek sada treba vidjeti šta nadogradnja (ne)donosi.

 

Opšta poboljšanja

 

Kao što već znamo, nema nekih većih promjena u samom dizajnu sistema Windows 10 Mobile, ali puno posla je urađeno u pozadini da  OS radio mnogo lakše. Ova nadogradnja čini starije telefone, kao Lumia 640, da rade mnogo bolje nego prije. Windows Hello je takođe sa ovom nadogradnjom mnogo brži.

 

Microsoft je poboljšao HTTP slike na ,,živim” pločicama ( Live Tile ). U Action Center-u su dodate opcije ,,Nazovi”,  ,,Pošalji poruku” i ,,Posjeti me”. Sada postoji gomila sistemskih zvukova sličnih kao na PC. Tokom korišćenja Continuum-a sada možete da zaključate vaš telefon.

 

w10m-cu-phoneactions

 

Cortana

 

Sa Creators nadogradnjom, možete pitati Cortanu da aktivirate sistemske komande, kao što su promjena jačine zvuka, kontrolisanje muzike… Možete, takođe uz pomoć vašeg glasa, da kažete Cortani da identifikuje muziku. Možete podesite podsjetnike da se ponavljaju svakog mjeseca, godine…

 

w10m-cu-cortana

 

Microsoft Edge

 

Microsoft je dodao novu opciju ,,čitanje knjiga”, u koju će biti smlještene knjige koje ste kupili ili preuzeli. Opcija je veoma dobra i funkcija ,,režim za čitanje” je uspunila funkciju. Sada samo treba ljudi koji će čitati knjige, kojih je nažalost malo u poslednje vrijeme. Winking smile Takođe u Windows prodavnici ima poseban odeljak za knjige, gdje ih možete kupiti i čitati preko MS Edge-a.

 

w10m-cu-books

 

Podešavanja

 

Aplikacija ,,Podešavanja” takođe dolazi sa manjim, ali dobrodošlim, promjenama. Za početak Microsoft je potpuno zamijenio stari odeljak WiFi-a i unaprijedio ga sa novim poboljšanim i bržim WiFi izborom korisničkog interfejsa. Wi-Fi Sense i Paid Wi-Fi servisi su sada spojeni u svoje oblasti, a podaci o korišćenju interneta je ažuriran sa novim korisničkim interfejsom.

 

Tu je takođe i nova kategorija za aplikacije gdje možete deinstalirati i resetovati aplikacije koje su instalirane na vaš uređaj. Opcija ,,reset” je veoma korisna, jer kada aplikacija spora ne morate je micati, pa ponovo instalirati, već samo  je resetujte i vratite u stanje kada je bila instalirana.

 

w10m-cu-settings

 

Windows Update

 

Počevši od ove nadogradnje, Windows Update neće morati da skida čitavu verziju Windows-a svaki put kada su dostupne neke veće nadogradnje. Sada, umjesto toga, preuzimaće se dadoteke koje su samo potrebne za tu nadogradnju i ona će biti oko 35% manja kada se preuzme preko Windows Update-a. Ovo je Microsoft-ov dobar potez, jer funkcija dovodi do manje potrošnje interneta i bržeg preuzimanja. Microsoft ovu funckiju naziva ,,Unified Update Platform”. Pored toga, sada možete pauzirati nadogradnju na 35 dana.

 

14977-insider

 

View 3D

 

w10m-cu-view3d

Sa Creators nadogradnjom tu je i nova aplikacija gdje možete vidjeti sadržaj kreiran uz pomoć aplikacije Paint 3D. Trenutno, Paint 3D nije dostupna na Windows 10 Mobile, pa ovu aplikaciju trenutno čini beskorisnu. Na sreću MS je najavio da će aplikacija biti dostupna i za Mobile korisnike.

 

Kao što vidimo, nadogradnja ne donosi puno noviteta, ali nas ostavja u nadu, da će Redstone 3 biti taj build koji će biti najviše usmjeren za Windows 10 Mobile. Budite optimisti uvijek. Korisnici, naravno oni koji imaju uređaje koji su podržani, instalirajte nadogradnju sjutra i recite nam šta mislite o njoj. Smile

 

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar