14.5.17

Microsoft izdao zakrpu za Windows XP, Windows 8 i Server 2003 kako bi spriječio djelovanje “WannaCry” ransomeware-a

Appeals-court-decision-came-in-favor-of-Microsoft
Ovih dana mnogo korisnika je bilo pogođeno hakerskim napadima, većinom na stariji sistemima, zvanim “WannaCry”. Tako su pogođene i kompanije kao NHS u V.B. kao i Deutsche Bahn (Njemačka). Danas je Microsoft se izjasnio povodom ovih malicioznih poteza usmjerenih ka Windows operativnom sistemu u kojem objašnjavaju da su izdali zakrpu za Windows 10 korisnike već u martu ove godine ali i da su pustili zakrpu za već ne podržane sisteme kao Windows XP ili Windows 8 ili Server 2003.

Propust je navodno otkriven prvenstveno od NSA i koji je zatim objavljen u aprilu od hakera pod imenom “The Shadow Brokers”. Međutim, kako bi se izdala zakrpa kompanijama se ostavlja vrijeme za reagiranje i ako ne izdaju zakrpu u određenom vremenu onda se propust objavljuje javno kako bi se vršio pritisak na softversku kompaniju.

Korisnici i kompanije širom svijeta koji su pogođeni napadom su ljuti na Microsoft iako koriste već sada ne podržani softver koji je podložan ovakvim napadima. Zbog toga Microsoft je na Windows 10 uveo i drugačiju politiku sigurnosnih zakrpa koje se skoro pa podmeću korisnicima kako bi ih instalirali što prije. To je i razlog zašto Windows 10 ima mjesečne nadogradnje za razliku od Windows XP ili Windows 7.

Iako je Windows XP oficijelno nepodržan već neko vrijeme lijepo je vidjeti kako Microsoft u ovakvim slučajevima ipak podržava svoje korisnike koji su uporno još na starim sistemima. Napomena, Windows XP je izašao u 2001. godini tako da ima 15+ godina, zvanične nadogradnje prestao je sistem primati 2009. dok je sigurnosne zakrpe prestao oficijelno primati u 2014. godini što je sada još jednom pomaknuto na 2017 i što znači da je izdata podrška za sistem 16 godina star i što konkurentne kompanije kao Apple ili Google nisu učinili do sada.

Kako bi vi bili sigurni otvorite Windows Update i instalirajte sve zakrpe koje su dostupne te aktivirajte Windows Defender što je u ovom slučaju dovoljna zaštita.

Dodatak


Ovaj ransomeware napad “WannaCry” zaključava vaše podatke i traži uplatu u Bitconima kako bi otključali vaše podatke ali mi savjetujemo da to ne radite. Međutim kako stoji trenutno, jednom zaključani podaci se ne mogu otključati nego se može djelovati samo preventivno sigurnosnom zakrpom sistema.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar