30.5.17

Microsoft navodno planira restart Windowsa na telefonima

Windows-10-Mobile-Microsoft-logo3

Prema novim glasinama do kojih je došao Brad Sams Microsoft se još ne želi predati sa Windowsom na telefonima. Svi znamo da prodaja Windows Phone uređaja sa WP8.1 i Windows 10 Mobile u zadnje vrijeme ide sve teže, stari korisnici koji su zadovoljni sistemom očekuju novi hardver, a novi korisnici i oni koji su u međuvremenu prešli na nove sisteme očekuju pomake sistema kako bi razmislili opet o Windowsu na svom primarnom pametnom telefonu.


Glasine o kojima piše i Brad su navodno od dva izvora iz Microsofta koji imaju dodira sa temom Windows Mobile. Izgled samog sistema kao i iskustvo korištenja navodno bi se mogli promijeniti drastično. Osim samog sistema Microsoft sprema i novi hardver o kojima svjedoče mnogi novi patenti kao i stariji koje su obnovili i koji pokazuju uređaj sa dva zaslona koji se mogu spojiti u jedan i slične stvari.


BrevettoSurfacePhone

Novi patenti Microsoft o uređaju sa dva zaslona koja mogu raditi kao jedan, izvor – Windowsblogitalia


Ono što će odvajati dodatno novi sistem od staroga jeste da tzv. Silverlight aplikacije u koje spada i Prognoza (ali ne WinNovosti) se neće moći pokretati. Silverlight je napravljen u doba WP7 i ideja je bila da to bude platforma za razvijanje aplikacija u Microsoftovom ekosistemu, kako se radilo na daljem spajanju Windows 8.1 i WP8.1 dolazilo je do grešaka jer se Silverlight nije podudarao sa već postojećom platformom na Windows 8.1. Ovih dana Microsoft jeste ujedinio tu platformu i znamo je danas kao UWP (Universal Windows Platform), te aplikacije će i dalje raditi na tom novom sistemu jer Microsoft ne planira mijenjati Windows 10 na računarima i tabletima.


Novi sistem navodno bi mogao biti pušten sa novim uređajima već naredne godine ili ako bude interno dobro prihvaćen onda i ranije. Moje lično mišljenje je da se stare aplikacije moraju nadograditi kako bi i Microsoft u razvijanju novog sistema imao lakši posao u podržavanju ali na drugu stranu se ne može odreći velikog broja starih aplikacija koje još rade uredno i koje se oslanjaju na Silverlight tj. koje su napravljene prvenstveno za WP8.0.


Šta vi mislite o ovim planovima, hoćete li čuvati vaše Lumije 950 i 950XL do novih uređaja ili ćete ipak preći na drugi sistem dok Microsoft objavi detalje o novom?


izvor: Thurrot

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar