28.5.17

Originalna vizija Lumia 950 i 950XL koju nikad nismo vidjeli

Lumia 950[3]
Microsoft kako je sada skoro pa sigurno gasi sve što je povezano sa Lumia brendom iz ranije poznatih razloga kako bi ostavili drugim proizvođačima mjesta za prodaju. Ti drugi proizvođači su rijetki i mogu se izbrojati na jednoj ruci što nije ni malo pozitivno i zbog toga još više boli “duša” Lumia korisnika koji će ugledati videozapis do kojeg su došli na Windows Central i koji prikazuje šta je bilo u planu za Lumia 950 i 950XL.

Lumia 950 i 950XL kao što znamo već su stariji modeli ali ipak posjeduju dobre procesore koji su bili u to vrijeme vrh sa većom količinom RAMa nego što smo to navikli na Windows Phone i podrškom za 2K zaslone i veoma dobrim kamerama pa i skenerom rožnjače koju je kasnije uveo i Samsung na Note 7 i tek sada na nove modele S8 i S8+ kao i Continuum funkcijom koju je Samsung također uveo na svoje nove flagship i na kraju čak USB Type C 3.1 (prvi pametni telefon sa USB C 3.1) modele Lumije su zaista imale impresivne podatke. Ipak bile su kritikovane radi izgleda jer su pratili stariji dizajn Lumia, a to je plastika i funkcija prije forme.

Međutim sada možemo ugledati video kojeg je Microsoft izrađivao još za nove Lumije ali nikada nije objavio u kojem vidimo detalje koje bi možda doprinijele do bolje prihvaćenosti Lumia 950 i 950XL i samom tim i možda boljoj prodaji i popularnosti samog brenda pa i sistema.


Novi video prikazuje da je Microsoft imao u planu Surface Pen tehnologiju uvesti za Lumia 950 i 950XL kao i “aktivni” zaslon na ivicama koji bi prepoznao pritisak što vidimo iz dijela gdje djevojka/dama otključava uređaj bez da pritisne tipku nego kako izgleda pritiskom na kućište, a to je tehnologija koju je Nokia spremala za tada planiranog nasljednika Lumia 1020 koji nikad nije izašao.


Uz ovo trebala je biti i dodatna oprema koju nikad nismo vidjeli, a to je oklop koji bi radio interaktivno sa zaslonom tj. kada bi bio zatvoren imao bi prikaz u jednom dijelu “oklopa” koji bi prikazivao sadržaje poput obavijesti ili pozive.

Sada kad vidimo ovakav video i kada znamo da Microsoft ima sve više novca mislimo da su mogli gurati dalje Lumia brend i pokušati do onog trenutka kada će izvesti transformaciju iz W10M u Windows 10. Moguće da je Microsoft to sve sa nekim planom uradio kako ne bi korisnike zeznuo sa Windows 10 Mobile i novim modelima i funkcijama koje će dvije godine nakon predstavljanja imati nesigurnu budućnost te nekog konkurenta u obliku ultimativnog mobilnog uređaja kojeg najavljuju čelnici Microsofta.

Ostaje nam samo vidjeti hoće li primijeniti Microsoft ove tehnologije i znanje koje su stekli zadnjih godina i koje su kupili kupovinom Nokijinog odjela za telefone te implementirati u svoje telefon koji će se slagati u Surface liniju proizvoda.

Kad smo kod Surface, porodica Surface uređaja sada posjeduje 2u1 tablet koji može biti laptop, te punokrvni laptop Surface Laptop i Surface Book (koji ujedno može biti tablet) i punokrvni stolni računar Surface Studio koji je začudio tehnološki svijet sa napretkom kojeg je napravio Microsoft od softverske kompanije do kompanije koja ostavlja Apple u sjeni što se tiče inovacija i dizajna hardverskog. U toj porodici nedostaje po nama samo još jedan telefon kako bi sve bilo kompletno i vjerujemo da ćemo ga vidjeti samo je pitanje kada.

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar