23.5.17

Samsungov Dex (Continuum na W10M) radi i sa Lumijama 950 i 950XL


apps_dex_feature07_pc

Samsung je predstavljanjem Galaxy S8 i S8+ predstavio i novu funkciju koja je Windows 10 Mobile korisnicima poznatija kao Continuum. Samsung i Microsoft su radili zajedno kako bi doveli tu funkciju na Galaxy S8 uređaje i zbog toga ne čudi da Lumije koje imaju Continuum funkciju rade i sa Samsung Dex hardverom.

 

Samsungov Dex radi na sličnom principu kao i Continuum, spajanjem uređaja preko dodatnog stalka na TV ili monitor pokreće se novo sučelje sa kojim se mogu izvoditi zadaci slično kao na računarima. Jedina zamjerka za Continuum je bila što ne može izvoditi punokrvne aplikacije tj. Win32 programe kao Photoshop, Illustrator, Cinema 4D i slično. HP Elite x3 pokušao je tu manu riješiti virtualno tako da izvodit te programe na serveru preko kojeg se telefon spaja u Continuum načinu rada na računar koji ima dovoljne kapacitete da izvodi te programe.

 

 

Samsung taj problem nema jer Android ima samo Android aplikacije i nema zahtjevnije programe za Desktop koje bi korisnici željeli da izvode sa telefona. Ipak oba rješenja nisu idealna jer Android aplikacije na Desktop načinu rada isto tako nisu optimalne kao i nedostatak da Continuum na Windows 10 Mobile (još) ne izvodi win32 programe.

 

Hardverski uređaj koji se koristi sa Samsung Dex jeste USB adapter koji ima izlaz za HDMI (Monitor ili TV) i uz ima mogućnost spajanja periferije kao miš i tastaturu. Na isti način radi Microsoftov Display Dock i nije ni čudno da Lumia prepozna Dex kao Display Dock i izvodi Continuum način rada na TVu.

 

Po nama Continuum je budućnost modernog računara ali i telefona u kojem će korisnici imati sve u jednom uređaju te se spajati na sve moguće uređaje žično ili bežično koristeći sve periferije koje ima današnji računar. Naredne godine će biti veoma zanimljive za pratiti jer je softverske kompanije imaju mnogo ideja, a i hardver je postigao određeni nivo gdje se dosta toga može i izvesti za što je se smatralo ranije da je fantazija ili nemoguće.

 

izvor: Neowin

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar