15.5.17

Whatsapp se pojavio u Windows trgovini ali za Windows 10

WhatsApp Logo
Microsoft je nedavno predstavio Windows 10 S verziju operativnog sistema koja je namijenjena kompanijama koje žele proizvoditi jeftinije uređaje jer je licenca za Windows 10 S besplatna, a drugo je namijenjena studentima i laicima kojima nije potreban puni opseg kojeg pruža Windows 10 Home ili Pro verzija. Međutim, postoji jedna mala stvar koju svi kritiziraju na Windows 10 S, a to je nemogućnost instaliranja klasičnih Win32 aplikacija (bez trgovine). Ovo bez trgovine je veoma važno jer kako znamo Windows 10 trgovina podržava određeno vrijeme Win32 aplikacije u trgovini i pojavile su se već neke.

Kako bi Microsoft unaprijedio dalje trgovinu morao je nešto napraviti primamljivo programerima Win32 programa (klasičnih Desktop aplikacija), a to je upravo uradio sa Surface Laptopom kojeg su predstavili istovremeno sa Windows 10 S. Surface Laptop ali i ostali uređaji konkurencije/partnera koji dolaze sa Windows 10 S nedvojbeno će se dobro prodavati radi niže cijene koju omogućava tek ta verzija sistema. Napomena da sa Windows 10 S verzije korisnici mogu nadograditi u bilo koje vrijeme na Windows 10 Pro verziju uz određenu svotu novca naravno. Prilikom predstavljanja Windows 10 S najavljeno je dolazak popularne aplikacije Spotify u Windows 10 trgovinu ali ubrzo nakon toga i iTunes (Apple) u Windows trgovinu što je izazvalo već pozitivne vijesti jer s tim se privlače direktno i drugi razvijači.

Sada se pridružuju i Whatsapp programeri sa svojom Win32 aplikacijom u Windows 10 trgovini. Microsoftov cilj jeste transformacija klasičnih Win32 programa u nekad punokrvne UWP aplikacije, međutim prvi korak je pokazati razvijačima prednosti UWP programiranja te Windows 10 trgovine i mi se nadamo da će se Apple i Whatsapp/Facebook uvjeriti ovim potezom dovoljno tako  da  će još više ulagati vremena ali novca u Windows 10. U konačnici ovo za Windows 10 Mobile korisnike ne znači ništa ali cilj i nije samo Mobile nego Windows 10, i sve je više izgledno kako će budući telefoni imati Windows 10 S ili sličan sistem instaliran baziran na Windows na ARM će raditi kao računar ali i telefon kojeg korisnici neće moći razlikovati od današnjih Lumia po izgledu ali po funkcijama će biti punokrvni računar. Nadamo se da  će se i drugi razvijači Win32 programa uključiti u rad sa Windows trgovinom. Šta vi mislite?!

izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar