2.5.17

Windows 10 S… Windows 10, ali drugačiji!

Microsoft je službeno pustio Windows 10 S, verziju Windows-a 10 koja je zaključana samo na aplikacije sa Windows Trgovine.

Kako smo i prije pisali, ovo nije ništa novo, te je ovo “onaj stari” Windows 10 Cloud, “(ne)lakša” verzija punokrvnog Windows 10 OS-a.

Windows 10 S je namijenjen školama i edukaciji općenito i čini se kako direktno cilja na tu vrstu publike/korisnika zbog samog slova "S” u imenu, za koje i ja osobno mislim da stoji za “School” (Škola), iako možda nije tako.

Neke od prednosti ove verzije Windows-a su sigurnije i jednostavnije iskustvo korištenja, a i moguća ušteda baterije (ako koristite laptop, tablet i sl.) zbog nemogućnosti korištenja intenzivnijih Win32 aplikacija koje ipak mogu trošiti više resursa vašeg uređaja. Ali da ne bude zabune, ovo ne sprječava instalaciju Win32 aplikacija, kao i UWP i svih ostalih aplikacija, dokle god su one iz Windows Trgovine.

Ipak, sve ovo ne znači da je nemoguće instalirati programe koji nisu u Windows Trgovini, jer Microsoft (običnim) korisnicima pruža mogućnost da nadograde svoj uređaj na Windows 10 Pro sa Windows 10 S, ako to žele. Naravno, uz naknadu, koja iznosi 49.99$ (što znači da dobijete Windows 10 Pro licencu za taj iznos, što i nije toliko loše).

S druge strane, ako ste student i trebate Windows 10 (Pro) zbog korištenja punokrvnih Win32 aplikacija, nadogradnju sa Windows 10 S na Windows 10 Pro možete dobiti besplatno.

Da bi ovo sve stavili u perspektivu, Microsoft ovdje cilja sve one koji žele malo jednostavnije i sigurnije iskustvo, ali glavni razlog su Chromebook korisnici te MS daje mogućnost da i svi oni posjeduju punokrvni Windows 10 uređaj koji je jeftin i jednostavan, a još uvijek pruža iskustvo Windows 10 OS-a. A kako znamo, Chromebook se većinom koristi u školama i u edukacijskom sektoru, pa je tu veliki broj korisnika kojima bi prelazak na Windows bio pravi potez. Ujedno, u prodaju će doći i skuplji i “jači” uređaji sa Windows 10 S, tako da i oni koji trebaju i traže više, sa istom dozom jednostavnosti i sigurnosti, imaju tu mogućnost izbora.

Ako dobro pogledamo sve što je Microsoft napravio do sada po pitanju Windows 10 OS-a i uređaja koji ga koriste, vidimo da glavni dio ide u smjeru u kojem Microsoft i želi da ide. Što vi mislite o ovoj “novoj” kategoriji uređaja, pa i samom sustavu?

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar