4.6.17

Starije WP8 aplikacije neće biti podržane na budućoj viziji Microsoft-ovog Windowsa na telefonima

Windows 10 Mobile USB OTG[3]

Ranije smo pisali da Microsoft planira još jedan restart Windows na telefonima platforme u kojoj će biti rezova kao i i kod svakog reza ranije. Prisjetimo se WP7 na Windows Phone 8, korisnici nisu mogli nadograditi radi promjene kernela na kojem sistem radi. Nakon toga imali smo par godina sistem koji se razvijao kroz veću nadogradnju WP8.1 te manje nadogradnje koje su dolazile sa firmverskim nadogradnjama proizvođača kao Nokia, Samsung ili HTC. Pojavljivanjem Windows 10 na računarima osjetilo se da Microsoft ne želi WP8.1 dalje razvijati te su tada započeli razvijanje i Windows 10 Mobile, sistem koji je trebao objediniti što više kôda računarskog sistema Windows 10 i Windows Phone sistema (8.1).


To su uspjeli spajanjem trgovina Windows 10 Mobile i Windows 10 kroz UWP (Universal Windows Platform) dodajući i nove formate kao Hololens, Xbox (i druge), osiguravajući razvijačima da je to putanja na kojoj je Microsoft sa Windowsom u narednom periodu bez većih promjena. Na toj putanji se nije ništa promijenilo i UWP nastoji da zamijeni sve dosadašnje razvijačke aktivnosti oko Windowsa i objedini u jednu. Na Windows Platformi poznajemo mnogo različitih na kojima se temelje win32 programi ili Windows Phone 8.1 aplikacije napravljene u .Net (WinRT).


Putanja Windowsa nastoji da objedini win32 također u UWP tako što će razvijačima dovesti sve potrebne API za razvijanje modernih aplikacija koje su suvremene, troše manje resursa (baterije), te su prikladne za korištenje na raznim faktorima uređaja koje se koriste danas za razliku od ranije gdje se Win32 programi razvijali samo za Desktop.


U nastojanju objedinjavanja cijelog razvijanja Windows aplikacija starije platforme kao WP8.0 će ostati po strani. Kada pišemo WP8.0 mislimo na Silverlight aplikacije koje su napravljene eksplicitno za WP8.0 a ne 8.1. Mnoge aplikacije u trgovini koje još rade dobro ili čak savršeno neće raditi na toj verziji sistema, a jedna od njih je moja aplikacija Prognoza koja je napravljena na WP8.0 platformi i koja radi još uvijek pouzdano na Windows 10 Mobile. Problem što ona pa i mnoge druge još nisu UWP aplikacije su velike promjene između Silverlight i UWP koje su se morale desiti kako bi Microsoft imao jedan pouzdan i brz sistem, a to stare aplikacije ne mogu osigurati, te nemaju kompatibilnosti sa drugim faktorima uređaja kao računarima ili tabletima.


Jednostavno Silverlight kada je nastao nije se moglo predvidjeti situacija danas da će imati razne uređaje od računara, preko laptopa i 2u1 to pametnih telefona ili HoloLens uređaja za VR i AR. Dalja podrška Silverlight platforme zahtjeva mnogo vremena i resursa koje su potrebne Microsoftu na UWP fronti i dalja podrška Silverlight aplikacija bi značila emulaciju starijih tehnologija, a to se nikad nije pokazalo kao dobra ideja, osim kod emulatora za igre.


Šta to znači sada za razvijače?


Microsoft-Silverlight

To znači da će njihove app raditi na postojećim Windows Phone 8.1 (koji su u većini), te Windows 10 Mobile uređajima sve do verzije Creators Update ili čak naredne veće nadogradnje koja se očekuje u drugoj polovini ove godine. Nakon toga ako žele da njihove aplikacije i dalje rade na modernom sistemu te drugim uređajima morat će nadograditi svoju aplikaciju te određeni dio kôda ponovno napisati za novi sistem jer Silverlight koji se koristio u 2010. godini danas nije ni blizu dovoljan na Windows 10 kako bi aplikacija bila brza i efikasna.


UWP

Osim toga se nameće ideja da će Microsoft pokrenuti novi hardver koji svakako neće biti u stanju izvoditi stare aplikacije jer ne koristi jezgru koja je ranije podržavala i Windows Phone aplikacije nego samo UWP aplikacije. Ovakve promjene mogu dodatno stimulirati razvijače da naprave UWP aplikacije kao što smo vidjeli predstavljanjem Windows 10 S verzije koja dolazi sa Surface Laptopom i koja je navela Apple, Firefox i Spotify da dovedu svoje win32 programe u Windows trgovinu dok ranije nisu pružali nikakvu podršku Windowsu 10 ili čak otkazali dalje razvijanje kao Spotify za WP.


Šta to znači za korisnike


Znači da će određene aplikacije koje imamo danas u trgovini i koje neće biti ažurirane dalje ostati po strani sa novim sistemom Windowsa na telefonima te da će Microsoft na drugi način stimulirati ponovno razvijanje UWP aplikacija kao što su to radili i u vrijeme WP7 i 8 aplikacija.


U tom prelaznom vremenu između sadašnjih uređaja sa Windows 10 Mobile do novih sa Windows 10 će sve ostati po starom i aplikacije će raditi, pa čak i te starije aplikacije. Jedino će biti neobično kupovinom novih uređaja da će nestati Silverlight aplikacije iz trgovine koje svakako nisu vidljive ni sada u Windows10 trgovini.


izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar