3.6.17

Windows Phone tastatura će stići i na računare sa Windows 10

wordflow keyboard - Windows 10

Windows Phone tastatura, posebno onda sa WP8.1 verzije pokupila je mnogo pohvala od tech svijeta jer je precizna, ergonomična i ne zauzima mnogo prostora te je pouzdana što se tiče pretpostavljanja narednih riječi ili automatskog ispravljanja istih. Sa Windows 10 Mobile, barem na hrvatskom jeziku, malo je preciznost smanjena i ne znamo šta je razlog za to pogrošanje situacije. Prošle godine Microsoft je kupio i Swiftkey kompaniju koja je poznata na Androidu kao jedna od boljih zamjenskih tastatura te su obećali dalju integraciju i suradnju tehnologija Microsoftove Wordflow i Swiftkey tastature.


Swiftkey na Wordflow

Danas imamo prvi dokaz za tako nešto i dolazi sa Twittera gdje je (@h0x0d) pronašao podatke u CShell za tastaturu sa dijelovima Swiftkey tehnologije. CShell je Microsoftov pokušaj da objedini potpuno sve sistem pa i ne čudi što će se to dogoditi i sa tastaturom. Postoji naravno određeni dio koji ne paše 1:1 sa telefona na PC ali to će programirati ponovno te adaptirati za ostale forme kao HoloLens i slične uređaje.


Na Windowsu 10 kao i ranije postoji već virtualna tastatura ali ona daleko nije pouzdana u pretpostavljanju narednih riječi kao što je to WordFlow ili Swiftkey i pored toga nedostaje jednu veoma bitnu stvar, a to je brisanje preko tastature za pisanje riječi ili čak rečenica. Sada znamo da će vjerovatno tehnologija iza tih tastatura biti iskorištena u budućim verzijama Windowsa 10 pa samim tim i na Surface uređajima i na Surface Phone kada bude predstavljen.


izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar