14.7.17

Da li je pad Windows telefona zapravo najava za Surface telefon

Surface porodica
Naiđoh na veoma zanimljivu analizu Džejsona Warda na Windows Centrali, koja se poklapa sa mojim stavovima i razmišljanjima o Surface telefonu. Stoga, odlučih da napišem svojevrsnu analizu analize uz mnoštvo ličnih komentara i tumačenja, većinom subjektivno orjentisana.

Prije svega, u koliko ste frustrirani trenutnom situacijom, znajte da niste jedini, ali to nije razlog da pišete kojekakve komentare koji ni u kom slučaju ne doprinose kvalitetnoj raspravi.

Microsoft je većinom sam kriv za današnju situaciju, zapostavili su sopstvenu platformu i iznevjerili jedan dio korisnika koji su tragali za idealnim Windowsom. Ovo nije neopravdano, jer Microsoft, kao i svaka druga kompanija, želi da ostvari što veći profit, to su i uradili, ali zanemarivajući telefone. Možda, to nije dobra dugoročna odluka, ali u ovome trenutku Microsoft posluje veoma dobro.

I pored bombastičnih vijesti o smrti Windowsa na telefonima, to nije slučaj. Windows i dalje živi zahvaljujući Windows 10 Mobileu, razvijačima, ali najviše – korisnicima, koji nisu odustali. Pravi izraz za trenutni razvoj W10M je W10M je bolestan. Nalazi se u veoma teškoj situaciji gdje nema puno opcija, a ako ne izabere pravu ostale bi mogle biti kobne za njega. Još jedan problem ka oporavku su ljuti rivali, iOS i Android, koji su godinama gradili i izgradili veoma čvrste pozicije na tržištu, čineći Windowsu izbor još težim. Kako bi se otrgao i nastavio borbu Windows mora da ponudi nešto novo, različito, neviđeno.

Pisao sam već kako bi mogao da izgleda novi Surface i rekao bih da je to prava opcija, koju Microsoft treba da izabere. Računar, veličine telefona ili pak tableta, po potrebi. Microsoft se već proslavio što se tiče hibridnih, 2u1 uređaja. Najbolji primjer za to je upravo Surface linija. Zašto se ne bi okušali i sa novim, ali prilično prenosljivijim konceptom?

Još jedna razlog da se Microsoft uključi u samu trku je trenutno stanje u IT svijetu. Računari se gotovo svake godine sve manje i manje prodaju. Savremenom čovjeku je potrebno da ima uređaj koji je produktivan, prenosiv i pruža zabavan sadržaj. Upravo to je razlog da iz godine u godinu sve više telefona bude isporučeno korisnicima. Isti slučaj je i sa tablet, naročito 2u1 tablet-laptop, uređajima. Vjerujem da Microsoft ne želi da prepusti borbu za mobilno tržište tek tako znajući njen potencijal.

Dolazi i ona konfuzna, zbunjujuća strana. Svjedoci smo da Microsoft u posljednje vrijeme ne samo da zanemaruje svoju platformu nego podržava iOS i Android razvojem svojih aplikacija. Za liječenje Windowsa potrebni su razvijači, pa možda samo kupuju vrijeme dok UWP ne posta standard?

Još jedan problem za Microsoft su korisnici, si ti, sam ja, je moj tata, takođe. Ipak i on koristi neuništivu Lumiu 520. Mi ne želimo da Windows za telefone, ovakav kakvog poznajemo, umre. Svaku vijest o smrti Windowsa za telefone gledamo sa prezirom. Možda je bolje da uporedimo Windows za telefone i mitsku pticu Fenix. Kako bi bila još ljepša i jača, ona je umirala i uskrsavala. Možda je to upravo ugao koji mi, vjerni fanovi, ne vidimo. Možda mi treba da razmišljamo na drugačiji način.

Microsoft je oduvijek bio inovativan na području hardvera, smrt za Windows telefone je, iz ugla Nadele u ekipa, vjerovatno sinonim za novu kategoriju uređaja na dodir sa funkcijama telefona? Uređaj koji može biti računar koristeći Continuum, obavljati telefonske stvari (zvati, slati poruke..) i biti pravi Windows, baziran na istom jezgru kao i ova Windows 10ka sa koje pišem.

Nadam se da je to slučaj, da ćemo imati odličan, ali vjerovatno i skuplji (ispočetka), hardver zapanjujućeg izgleda. Mišljenja sam da će pratiti Surface dizajn, što može biti samo dobro, a i nadam se boljoj saradnji sa operaterima i agresivnijoj marketing kampanji.

Za kraj, da li smatrate da bi pravili CShell da ga ne misle iskoristiti?

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar