8.7.17

Microsoft navodno radi na ARM baziranom telefonu

Surface phone
Microsoft već neko vrijeme najavljuje pametni telefon koji će promijeniti pravila igre i uvesti sasvim novu kategoriju uređaja. Da nisu samo puste riječi čelnika ove kompanije svjedoči i nedavni patent koji potvrđuju da se radi o uređaju sa dvostrukim ekranom koji može biti i tablet i telefon (dugoočekivani Surface telefon!?).

Surface patent
Izvještaj Breda Semsa, osobe koja pomno prati Microsoftove poteze, zasnovan na dva nezavisna izvora tvrdi da Microsoft zapravo radi na uređaju koji pokreće ARM 64 i Microsoftov novi Composable Shell (CShell). CShell bi ovom uređaju omogućio pristup svim Windows 10 prednostima na manjem zaslonu uz sve sposonosti telefona. 

Uređaj, kodnog imena Andromeda, je pod rukovodstvom Aleksa Kipmena i biće nalik Surface Booku – skup, ali priuštiv te dizajniran da postane standard za druge proizvođače, a ne običan uređaj koji će brzo ući u istoriju.

Ovakav uređaj bi donio dosta dobroga za Windows ekosistem. Vjerovatno i jedina nada da Windows uzme značajan dio kolača kada je tržište pametnih telefona u pitanju. Vjerujem da su se korisnici već zasitili monotonih Android i iOS telefona kojima fali nešto novo, inovativno i da bi vrlo rado zavirili u novi svijet. Možda ne svi, ali barem jedan dio, entuzijaste, koje tragaju za najuzbudljivijim i najnaprednijim komadima tehnologije i ne zadovoljavaju se već dosadnim, viđenim proizvodima. Upravo to bi uradio ovakav 2u1 prenosivi uređaj, uzdrmao bi temelje tržišta te unio nešto novo. Ja smatram da je to pravi put za Microsoftov proboj na mobilno tržište te sa nestrpljenjem očekujem objavu Surface telefona, sa nadom da neće biti otkazan po ko zna koji put.

Šta vi mislite o ovome konceptu? Da li je ovo pravi put za dugoočekivani Surface telefon?

Izvor: MSPowerUser

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar