10.7.17

Sve što treba da znate o Windows 10 Fall Creators ažuriranju

Fall Creators ažuriranje
Windows 10 Fall Creators ažuriranje je sljedeće veliko ažuriranje za Microsoftov operativni sistem. Fall Creators ažuriranje, u daljem tekstu FC, je drugo ažuriranje koje se fokusira na stvaralačkom duhu, ali svakako donosi mnoge korisne stvari i za obične korisnike. Evo šta nam sve donosi FC.

Novi dizajn 

Tečni dizajn
FC donosi novi dizajnerski pristup, takozvani Fluent, ili po naški Tečni, dizajn. Sa novim pristupom vizualnom izgledu Microsoft planira osvježiti sam sistem te ga još više približiti korisnicima. Već možemo vidjeti ovaj dizajn u insajder izdanjima, ali trebaće još neko vrijeme da bude zastupljen u svakom uglu sistema. Primjere ovog dizajna možete pronaći u Mapama, Groove muzici, Kalkulatoru itd.

Novi dizajn se oslanja na “zamućeni” (blur) efekat u velikoj mjeri, ali tu još komponenti koje ovaj dizajn čine privlačnim. Takođe, prisutne su i nove animacije.

Moje osobe

Moje osobe
Moje osobe napokon stižu sa FC ažuriranjem. Prvobitno, ova  novina je trebala stići sa Creators ažuriranjem još u aprilu, ali je odložena za FC. Moje osobe omogućavaju brz pristup najkorišćenijim kontaktima i nalazi se na desnoj strani start trake. Oni koji nisu fanove ove funkcije, ne očajavajte, uvijek ju možete isključiti.

Prednosti su brojne, u pogledu komunikacije, brzo možete kontaktirati osobu preko Skypea, pošte ili drugih aplikacija. Na primjer, prevlačenjem slike na kontakt u traci možete ju podijeliti. Takođe, možete ćaskati sa osobom direktno sa trake, što može biti veoma korisno i produktivno. Razvijači ovu funkciju mogu iskoristiti kako bi unaprijedili i olakšali upotrebu svojih aplikacija.

OneDrive Placeholder funkcija

Datoteke na zahtjev
Ova funkcija se napokon vraća sa FC ažuriranjem, ali pod drugim imenom. Datoteke na zahtjev iliti Files on demand je novo ime. Funkcija omogućava uštedu prostora tako što prikazuje datoteke samo kada ih trebamo. Umjesto da preuzimate sve datoteke, ova funkcija će samo preuzimati one koje su vam potrebne. Sama funkcija je već prisutna insajderima i primjećeno je da radi bolje sa UWP aplikacijama.

Nastavi gdje staneš na telefonu

Nastavi
Microsoft razvija i “Nastavi gdje si stao” opciju koja treba da stigne sa FC ažuriranjem. Ova opcija je zapravo pokrenuta sa Creators ažuriranjem, ali Microsoft ju planira omogućiti svim Windows 10 korisnicima. Ona bi trebala da radi sa Windows, iOS i Android sistemima zahvaljujući Kortani. Koristeći ovu funkciju korisnici mogu da započnu rad na dokumentu i nastave na telefonu što je prilično korisno.

Novi način pričanja

Pričanje
Slično kao i sa Creators ažuriranjem, FC će donijeti nove stvaralačke aplikacije. Nova opcija u Microsoftovim Fotografijama (Storytelling) će omogućiti korisnicima “transformaciju” fotografija i video snimaka. Aplikacija koristi Microsoft Graph/Graf kako bi automatski stvorila Memories/Uspomene od slika i snimaka, koje ćemo moći dijeliti kao video sa filmskom tranzicijom, pozadinskom muzikom i temom. Šta više, Microsoft omogućava korisnicima da dodaju 3D objekt.

Novi Centar za obavještenja

Centar za obavještenja
Redizajn je zahvatio i Centar za obavještenja. Novi Centar za obavještenja, poznat i kao Akcioni centar, oslanja se na Fluent dizajnerski jezik i efekat zamućenosti. Ovo ga čini dosta ugodnijim za okom, ili grubo rečeno ljepšim. Nove osobine su kvadrati oko obavještenja, što je pogodnije za uređaje osjetljive na dodir, ali isto tako obavještenja zauzimaju više prostora što povećava potrebu za skrolovanjem.

Takođe, iskakajuća obavještenja više nisu zakačena za Centar.

Olakšano pisanje smajlića i nova tastatura

Smajlići
Ako često upotrebljavate smajliće mora da vam je dosadno stalno otvaranje tastature na dodir ili traženje istih na netu. Sada je dovoljno pritisnuti WIN tipku u kombinaciji sa tačkom (.) ili tačka-zapetom (;).

Tastatura
Takođe, prisutna je i nova tastatura za ekrane osjetljive na dodir koja podržava kucanje prevlačenjem. Prilično tačna predviđanja smajlića, režim za jednu ruku i poboljšano prepoznavanje rukopisa, takođe, dolazi sa novom tastaturom.

I još

GPU
  • Start meni koristi Fluent dizajn
  • Microsoft Edge podržava prikaz preko cijelog zaslona (fullscreen mode), kačenje sajtova za traku te podršku unosa olovkom za PDF datoteke
  • Pronađi moj uređaj od sada podržava i olovku/stylus, moguće je i skrolovanje sa olovkom
  • Power Throttling
  • U upravljaču zadataka mogu se vidjeti GPU performanse
  • UWP aplikacije sada rade sa zvučnim/volume mikserom
  • Windows Defender čuvar aplikacija

Izvor: MSPowerUser

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar