3.10.17

Windows 10 do kraja godine mogao bi prestići i Windows 7

windows-10-hero 2

Windows 10 postoji sada već neko vrijeme i danas u oktobru 2017. godine se nalazi na 39.3% i pokazuje da je drugi po zastupljenosti unutar Windows ekosistema. Windows 7 prvi po zastupljenosti polako ali sigurno opada u korist Windowsa 10 i nalazi se danas na 43.99% što znači da bi Windows 10 mogao do kraja godine prestići i Windows 7 te postati glavni Windows OS.


StatCounter-windows_version-ww-monthly-201609-201709

Ipak iza ovih brojeva stoji samo zastupljenost u Windows ekosistemu, u usporedbi spram Androida na svim “računarima” Android ima nešto veći udio i ove godine u aprilu je prvi put prestigao Windows kao glavni operativni sustav na planeti. To bi se moglo opet ponovno preokrenuti jer prema zadnjim brojevima udio Windows operativnog sistema na tabletima raste dok na Androidu opada u određenim regijama svijeta kao Australija, odakle dolazi i izvještaj.


Mnoge kompanije kao i vlasti su još u tranziciji sa starijih verzija Windowsa na Windows 10 što će i dalje pomagati Windowsu 10 u rastu u budućnosti. Pitanje se ipak postavlja koliko će razvijači, koja su slabija karika na Windows 10, sa UWP aplikacijama dobiti stimulansa sa samom činjenicom da će Windows 10 biti najzastupljeniji Windows današnjice.


izvor: MSPU

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar