10.10.17

Windows Phone zvanično nema više budućnosti

Microsoft lumia - windows 10 mobile 2


Windows Phone kao operativni sistem danas prema izjavama Joe Belfiore je u stanju mirovanja i neće primati nove funkcije, te će samo primati sigurnosne zakrpe i ispravke grešaka sistema. Neki će reći kako to ne zvuči dramatično ali uz tu izjavu Belfiore je izjavio kako neće biti ni novog hardvera (telefona) od Microsofta. Da li to važi za sada ili i za naredne godine koje dolaze ostaje da vidimo ali trenutno prema zadnjim vijestima Windows Phone kao operativni sistem (Windows Phone 8 i Windows 10 Mobile) nemaju budućnosti.


snip_20171010191900

Vidimo već cijelu zadnju godinu dana kako Windows 10 Mobile nije dobivao istu ljubav kao i Windows 10 za PC i Laptope, čak šta više fokus Microsofta sa “Mobile first, Cloud first” promijenio se u “AI” (umjetna inteligencija") te su preusmjerili preko 8.000 radnika i zaposlili određeni broj novih kako bi u utrci za umjetnu inteligenciju bili među prvima. To ipak ne tješi sve korisnike Windows telefona i one koji ne mogu zamisliti da koriste Android ili iOS.


Joe Belfiore ide korak dalje i navodi kako se Microsoft sve više fokusira da napravi što bolje softversko iskustvo od Androida i iOSa sa vlastitim aplikacijama i servisima. Taj pokret se vidi već godinama gdje se više ulaže u Android i iOS aplikacije (tamo gdje su korisnici) nego u Windows Phone.


snip_20171010191946

Dalje objašnjava zašto Windows Phone nije više u fokusu i krivi nedostatak aplikacija kao glavni problem, priznaje da su plaćali razvijačima, pisali čak aplikacije za razvijače ali sve ipak nije pomoglo da razvijači pogledaju prema Windows Phone-u sa svojim aplikacijama.


Uz to kao razvijač mogu reći u ime nekoliko razvijača koje poznajem i koji su u WP trgovini dobro poznati da je i sam Microsoft napravio ogromne greške sa rezom u razvijanju sa Windows Phone 8 na 8.1 (sa Silverlight na WinRT), te dalje sa 8.1 na UWP što je samo dalje zakompliciralo cijelu situaciju te su kao rezultat i oni vjerni razvijači izgubili povjerenje u budućnost ne samo Windows Phone-a nego i Windowsa.


Microsoft možda sada još nije svjestan posljedica ali nepostojanja vlastitog operativnog sistema u mobilnoj industriji te vlastitog hardvera može se odraziti mnogo dublje nego što danas možemo vidjeti, čak se može postaviti pitanje kakvu budućnost ima Windows OS ako Microsoft nije uspio da napravi treći operativni sistem za telefone za ovoliko godina. Glasine navode da Microsoft dalje usavršava Windows 10 kako bi naredne godine imao i funkcije telefoniranja ali osim glasine ne postoji trenutno dokaz o tome, jedino što se pojavljuje kôdno ime Andromeda je potvrđeno prema Windows Centralu od izvora iz Microsofta.


Po nama ipak je dobro da je neko počeo pričati iskreno o budućnosti Windows 10 Mobile da se korisnici mogu orijentirati prema uređajima i sistemima koji im pružaju ono što i žele i što im treba. Šta vi mislite je li bolje da je neko ovako izjavio o budućnost ili da se i dalje razvlačilo mjesecima ili godinama?!


izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar