7.1.18

Microsoft poslao važne zakrpe za Windows 10 (i Mobile) [dodatak]

meltdown-spectre-logos

Nedavno otkriveni propusti u skoro svim arhiketurama procesora od AMD-a preko Intela i ARM proizvođača Microsoft je morao brzo reagirati i zatvoriti propust koji je omogućavao pristup aplikacijama i podacima uređaja kroz procese procesora.


Nova zakrpa stiže u obliku nadogradnje za Windows 10, pa i Windows 10 Mobile uređaje za koje znamo da neće primati nove funkcije u budućnosti ali će korisnici kao u ovom slučaju veoma brzo dobiti zakrpu koja će ih osigurati od malicioznih pristupa njihovim uređajima.


Izjava Microsofta:


Meltdown i Spectre su kritični propusti u modernim procesorima u kojima postoji greška koja omogućava programira da kradu podatke koji su trenutno u obradi tj. “u procesoru”. Inače programi nemaju mogućnosti da čitaju podatke drugih programa ali maliciozni programi mogu iskoristiti taj propust kako bi došli do podataka koje obrađuje procesor trenutno. To može uključivati i vaše šifre ili privatne fotografije kao i email, poruke i druge važne sadržaje.


Nadogradnja koja nosi naziv KB4056892 donosi i druge važne ispravke za vaš sistem koje se isplate instalirati.


Ako posjedujete Windows 10 uređaj pogledajte da li imate nadogradnju sistema te je instalirajte za vašu ličnu sigurnost. Za pohvalu je da stariji telefoni poput Lumia 1520 dobivaju također nadogradnju kao i novije Lumije 950, 550, 650 i 950XL pored računara, tableta i drugih Windows 10 uređaja dok moj Android Samsung Galaxy S7 Edge nema još zakrpu za ovaj propust.


Da li ste već instalirali nadogradnju?


Dodatak


Microsoft je uslijed problema sa zakrpom za AMD uređaje zaustavio nadogradnju privremeno. Korisnici su javljali da ne mogu pokrenuti računar nakon nadogradnje te su morali vratiti Windows na verziju prije nadogradnje. Nadamo se da će brzo ispraviti i ovu grešku i ponovno pustiti nadogradnju za AMD korisnike.

izvor: Windows Central

0 komentara :

Post a Comment

Ostavite komentar